Blogit

Merkintöjä mullistuksista

Jos haluatte tietää miltä lontoolaisista tuntuu, kysykää kainuulaisilta

Blogit Lindholm/Jari Mr 27.6.2016 14:59
Jari Lindholm
1960–2016.

Typerät, herkkäuskoiset, huonohampaiset ja ylipainoiset brittirasistieläkeläismoukat ovat sysänneet maanosamme kuilun reunalta. Tämä tuntuu olevan vallitseva fiilis unionimielisessä Euroopassa kolme päivää Brexit-järkytyksen jälkeen.

Jos brittien ymmärtäminen tuntuu vaikealta, suosittelen muistin virkistämiseksi vilkaisua tänne. Sieltä löytyvät Suomen 22 vuoden takaisen EU-kansanäänestyksen tulokset.

Aivan kuten Britanniassa torstaina, jakolinja kulki vuoden 1994 Suomessa etelän ja pohjoisen välissä. Kun 62 prosenttia eteläsuomalaisista halusi liittyä unioniin, reipas 58 prosentin enemmistö pohjoissuomalaisista halusi pysyä sieltä pois.

Uusimaalaisista 70,8 kannatti jäsenyyttä. Mutta pohjoiskarjalaiset, eteläpohjalaiset ja pohjoissavolaiset kaikki äänestivät sitä vastaan. Kainuulaisista peräti 64,4 prosenttia sanoi ’ei’.

Eivätkä yhtenevyydet siihen lopu. Kuten Britanniassa, tulotaso ja koulutus korreloivat Suomessa äänestyspäätöksen kanssa. ”Mitä paremmat ansiot ja korkeampi koulutustaso, sitä varmemmin henkilö äänesti jäsenyyden puolesta”, kirjoitti Tampereen yliopiston valtiotieteen professori Tapio Raunio.

Suomalaisista maanviljelijöistä vain kuusi prosenttia kannatti EU-jäsenyyttä. Sitä sopii hetki mutustella seuraavan kerran, kun sanat ”jakautunut Britannia” putkahtavat mieleen.

Kuten Suomen kansanäänestys, Brexit-äänestys oli neuvoa-antava. Parlamentin ei toisin sanoen ole mikään pakko toimia sen mukaisesti.

Brexitin jälkimainingeissa on moralisoitu, että ei olisi demokratian mukaista, jos kansanedustajat eivät nyt toteuta enemmistön tahtoa ja aloita eroneuvotteluita.

Minun taas on vaikeata ymmärtää, mitä demokraattista on siinä, jos 36 prosenttia äänioikeutetuista äänestää vuosien mediapropagandan ja filunkipoliitikkojen valheiden jälkeen hetken tunnekuohussa eroamisen puolesta ja tällaista ”kansan tahtoa” pitäisi vielä kunnioittaa.

Uuden kurjaliston hätähuutona äänestystulos pitää ottaa vakavasti, mutta vain hullut ja opportunistit sitovat siihen koko kansakunnan tulevaisuuden.