Viekö EU jenkkisarjat Netflixistä?

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

EU on jo vuosia edellyttänyt eurooppalaisilta televisioyhtiöiltä, että iso osa niiden näyttämistä ohjelmista on myös tehty Euroopassa. Pian samanlainen kiintiö voi koskea myös suoratoistopalveluita, kuten Netflixiä.

Eilen EU-komissio esitti muistion, jossa ehdotetaan, että tulevaisuudessa suoratoistopalveluissa olisi 20 prosentin kiintiö Euroopassa valmistetulle sisällölle. Samanlainen kiintiö on jo televisiotoiminnassa ja video-on-demand-palveluissa. Tv-yhtiöiden on käytettävä 20 prosenttia tuotantorahoistaan EU:ssa tehtävään alkuperäisohjelmiin, ja jopa 50 prosenttia lähetysajasta on oltava eurooppalaista tuotantoa. Lain tarkoituksena on vahvistaa eurooppalaista kulttuuria. (Netflixin viestintäosasto ei ole vastannut soittopyyntöihini koskien palvelun tämän hetkistä EU-osuutta. Päivitän tiedon, jos saan sen.)

Nettistriimaus on uhka EU:lle. Ehdotuksessa sanotaan, että ehdotus lisää kulttuurien monimuotoistumista ja tuo lisää mahdollisuuksia eurooppalaisille tekijöille. Netflix on ilmoittanut vastustavansa kiintiöitä: se haluaa tehdä sellaisia sarjoja, joita halutaan katsoa. Mutta tekeekö se sellaisia sarjoja, joita halutaan katsoa?

Tässä kuussa Netflix julkisti ensimmäisen ranskankielisen alkuperäissarjansa Marseille. Ensimmäisten kritiikkien perusteella sarja ei ole hääppöinen. Saippuainen House of Cards.

Marseille todistaa, että amerikkalaisen kaapeli-tv:n kliseet on helppo vientituote”, New York Times kirjoittaa.