Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Arman Alizadilla on vielä matkaa Suomen Louis Theroux’ksi

Blogit Lähetyssaarnaaja 21.4.2016 10:25
Ilkka Pernu
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.
Arman Alizad otti moottoripyöräkerhotatuoinnin Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa.

Arman Alizad otti moottoripyöräkerhotatuoinnin Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa.

Suomen puhutuin toimittaja tällä hetkellä on Arman Alizad, väittää Helsingin Sanomat. Räätäli-tv-kasvo Alizadin uusi tv-ohjelma Arman Pohjantähden alla on herättänyt suurta huomiota ja se on ollut Nelosen suosituimpia ohjelmia.

Sarjassa Alizad tutustuu suomalaisen yhteiskunnan nurjiin puoliin, muun muassa asunnottomien arkeen ja rikosuhrien omaisiin. 45-minuutin mittaisissa jaksoissa Alizad viettää aikaa kohteidensa parissa ja näyttää katsojalle ihmisiä, joita mediassa ei yleensä kuvata.

Ohjelmaa on myös kritisoitu. Uusimmassa jaksossaan hän viettää aikaa moottoripyöräkerho Cannonballin jäsenten kanssa. Jaksossa rikollisjärjestöksi yleisesti pidettyä liivijengiä kuvataan kiiltokuvamaisesti: Alizad hengailee jengiläisten kanssa, istuu kokouksissa ja juhlii sekä lopulta ajaa kerholaisten mukana (kerholaisten suosimalta kauppiaalta) ostamallaan moottoripyörällä.

Arman Alizad vääntää kättä Cannonball-moottoripyöräkerhon jäsenen kanssa.

Arman Alizad vääntää kättä Cannonball-moottoripyöräkerhon jäsenen kanssa.

Mikäs siinä, saahan ihminen tehdä mitä haluaa. Ongelmalliseksi asetelman tekee se, että Alizad on profiloitunut toimittajaksi ja dokumentaristiksi. Hesarin haastattelussa hän sanoo, että ohjelmassa esiintyy 51-prosenttisesti Arman ja 49-prosenttisesti toimittaja. Hän on mennyt paikalle täysin jengiläisten ehdoilla. Ikävät puolet lakaistaan maton alle. (Hesarin haastattelussa Alizad sanoo, että ei tiedä, mitä olisi tehnyt, jos olisi saanut tietoonsa jotain rikollista – hän tuskin olisi vasikoinut.) Ohjelma on hyvää mainosta Cannonballille, oikeaoppista propagandaa.

Arman Alizadista ja Arman Pohjantähden alla -sarjasta tulee väistämättä mieleen eräs toinen dokumentaristi, brittiläinen Louis Theroux, jonka ohjelmia on näytetty myös Suomessa. Theroux on Alizadin tapaan lähtenyt tutustumaan ihmisryhmiin, joiden ääntä ei yleensä mediassa kuulla – tai jos kuullaan, se on yksipuolinen.

Theroux on viettänyt aikaa muun muassa uusnatsien, pedofiilien ja homoja vihaavien kanssa. Theroux saavuttaa luottamuksen muuten kuin veljeilemällä ristiriitaisten ihmisten kanssa. Hän pitää etäisyyden, mutta saa silti ihmiset avautumaan ja kertomaan omia näkemyksiään. Jännite syntyy siitä, että Theroux on hyvin lähellä – jopa vaarallisia – ihmisiä, mutta silti uskaltaa esittää kriittisiä kysymyksiä ja väittää vastaan. Ihmiset puhuvat hänelle, koska hän kuuntelee aidosti, mutta se ei tarkoita, että hän vain nyökyttelisi. Hän ei luonnollisestikaan hyväksy pedofiilien tai natsien ideologiaa eikä pelkää sanoa sitä heille.

Ensi viikon jaksossa Arman Alizad tutustuu päihderiippuvaisten arkeen.

Ensi viikon jaksossa Arman Alizad tutustuu päihderiippuvaisten arkeen.

Jos Alizadin persoona/toimittaja-suhde on 51/49, Therouxilla se on 10/90 – ohjelmissa esiintyy 10-prosenttisesti Theroux ja 90-prosenttisesti toimittaja. Hänen hieman höntin viattomasta nörtähtävästä persoonastaan varmasti on apua, kun hän pyrkii porukoihin. Hän ei vaikuta lainkaan uhkaavalta. Se on (toimittajan) rooli, joka suojaa häntä. Alizad sen sijaan tuntuu laittavan koko persoonansa peliin, ja siinä on omat vaaransa.

Tietenkin Alizadin ohjelmat ovat vaikuttavia – ja on suuri saavutus, että ihmiset nyt todella puhuvat asunnottomien ja muiden vähäosaisten ongelmista – mutta ei kutsuta Arman Pohjantähden alla -ohjelmaa journalismiksi. Alizadilla olisi kaikki taito ja mahdollisuus tehdä myös objektiivisuuden vaatimuksen kestävää dokumentarismia, mutta hän on valinnut toisen tien.

Kun katson Alizadin sarjaa, viihdytän itseäni miettimällä, mitä Theroux olisi tehnyt. Olisiko hän ottanut jengitatuoinnin, niin kuin Alizad Cannonball-jaksossa teki? Tuskin.

https://www.youtube.com/watch?v=CJ8UjtLr0Z0