Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Suomalainen Remedy on edelläkävijä: interaktiivinen televisio on tulossa!

Blogit Lähetyssaarnaaja 20.4.2016 11:28
Ilkka Pernu
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Millainen on yksi Suomen kalleimmista viihdetuotannosta, joka on samaan aikaan sekä tietokonepeli että televisiosarja?

Suomalainen pelifirma Remedy on tehnyt tällaisen sekasikiön. Quantum Break julkaistiin huhtikuun alussa ja se on saanut vaihtelevia, mutta pääasiassa positiivisia arvosteluita. Pelinä se on hyvin perinteinen ”kolmannen persoonan toimintapeli”, jossa pelaaja ohjaa ruudussa näkyvää hahmoa. Kiinnostavaa on nimenomaan se, millä peliä on alusta lähtien markkinoitu – että se on myös täysipainoinen televisiosarja tai oikeastaan yritys murtaa pelin ja tv-sarjan raja. Tämä kertoo paljon nykytelevision arvostuksesta.

Peliteollisuudessa on jo 20 vuoden ajan etsitty taianomaista interaktiivista videosisältöä – vaihtelevin tuloksin. Cd-rom-levyjen yleistyttyä 1990-luvun lopulla pelillisen sisällön rinnalle alkoi tulla näyteltyjä osuuksia. Hype oli aluksi kovaa, ja peleihin palkattiin tunnettuja näyttelijöitä. Esimerkiksi avaruusammuskelupelisarjan Wing Commanderin näyttelijäksi palkattiin kuuluisat (mutta jo a-luokasta b-luokkaan pudonneet) näyttelijät Mark Hamill ja Malcolm McDowell.

Hype laantui, kun nähtiin, että pelkät huonosti näytellyt ja huonosti käsikirjoitetut välivideot eivät  lisänneet pelien suosiota. Kaiken lisäksi ne veivät suuren osan sen aikaisten laitteiden muistista. Itse pelien kehittämiseen ei jäänyt resursseja. Mutta tämän päivän videopelilaitteet ovat aivan eri vehkeitä. Enää tekniikka ei ole esteenä ”aidon” videon tekemisessä.

Game of Thrones -näyttelijällä Aidan Gillenillä on rooli Quantum Break -pelissä.

Game of Thrones -näyttelijällä Aidan Gillenillä on rooli Quantum Break -pelissä.

Toistaiseksi näytellyt videot ovat olleet pääsääntöisesti alisteisia pelille. Niiden tehtävä on ollut ainoastaan kuljettaa tarinaa eteenpäin, mutta Remedyn Quantum Break yrittää murtaa tämän perinteen. Siinä on haluttu panostaa sekä näyttelijöihin että käsikirjoitukseen. Mukana on monia tv:stä tuttuja näyttelijöitä, kuten Aidan Gillen (Game of Thrones), Dominic Monaghan (Lost) ja Lance Reddick (Wire). Neljä 20 minuutin mittaista jaksoa rytmittää pelin ”näytöksiä” – pelissä näkökulma on ”hyviksillä”, tv-sarjassa ”pahiksilla”. Interaktiivisuus tulee esiin siinä, että pelissä tehdyt ratkaisut vaikuttavat tv-sarjan jaksoihin. Valinnan mahdollisuuksia ja erilaisia vaihtoehtoja tosin on vain muutama.

Mutta onko Quantum Break hyvä tv-sarja? Ei ole. Juoni on niin köykäistä pseudotieteellistä kvanttifysiikkaa ja ajan kanssa kikkailua, ettei siitä kannata puhua oikeastaan enempää. Pelimittarilla sarja on näytelty hyvin, mutta suomalaisten Remedyn tekijöiden Sam Laken ja Mikael Kasurisen käsikirjoitus valitettavasti jää jalkoihin, kun vertailukohtana on amerikkalaiset saman genren sci-fi-sarjat, kuten Sense8 ja Continuum. Ja juuri niihinhän Quantum Breakia on vertailtava, jos se aikoo pelata samassa liigassa.

Lance Reddick esitti Wiressä tiukkailmeistä poliisipäällikköä Cedric Danielsia. Quantum Breakessa rooli on vaatimattomampi.

Lance Reddick esitti Wiressä tiukkailmeistä poliisipäällikköä Cedric Danielsia. Quantum Breakessa rooli on vaatimattomampi.

Mutta Remedyn kunniaksi on sanottava, että se on Quantum Breakella (ja itseasiassa jo edellisellä pelillään Alan Wakella) edelläkävijä. Interaktiivinen televisio on seuraava iso trendi. Legendaarisesta Twilight Zone -tv-sarjasta on teossa interaktiivinen uusi versio, jossa katsoja saa päättää, miten tarina etenee. Pilottijaksoa kirjoittaa – kukas muukaan kuin – pelitekijä Ken Levine. Hänen kynästään on esimerkiksi suosittu ja kehuttu Bioshock-sarja, jonka käsikirjoitus päihittää monet televisiosarjat.