Suomalainen Remedy on edelläkävijä: interaktiivinen televisio on tulossa!

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Millainen on yksi Suomen kalleimmista viihdetuotannosta, joka on samaan aikaan sekä tietokonepeli että televisiosarja?

Suomalainen pelifirma Remedy on tehnyt tällaisen sekasikiön. Quantum Break julkaistiin huhtikuun alussa ja se on saanut vaihtelevia, mutta pääasiassa positiivisia arvosteluita. Pelinä se on hyvin perinteinen ”kolmannen persoonan toimintapeli”, jossa pelaaja ohjaa ruudussa näkyvää hahmoa. Kiinnostavaa on nimenomaan se, millä peliä on alusta lähtien markkinoitu – että se on myös täysipainoinen televisiosarja tai oikeastaan yritys murtaa pelin ja tv-sarjan raja. Tämä kertoo paljon nykytelevision arvostuksesta.

Peliteollisuudessa on jo 20 vuoden ajan etsitty taianomaista interaktiivista videosisältöä – vaihtelevin tuloksin. Cd-rom-levyjen yleistyttyä 1990-luvun lopulla pelillisen sisällön rinnalle alkoi tulla näyteltyjä osuuksia. Hype oli aluksi kovaa, ja peleihin palkattiin tunnettuja näyttelijöitä. Esimerkiksi avaruusammuskelupelisarjan Wing Commanderin näyttelijäksi palkattiin kuuluisat (mutta jo a-luokasta b-luokkaan pudonneet) näyttelijät Mark Hamill ja Malcolm McDowell.

Hype laantui, kun nähtiin, että pelkät huonosti näytellyt ja huonosti käsikirjoitetut välivideot eivät  lisänneet pelien suosiota. Kaiken lisäksi ne veivät suuren osan sen aikaisten laitteiden muistista. Itse pelien kehittämiseen ei jäänyt resursseja. Mutta tämän päivän videopelilaitteet ovat aivan eri vehkeitä. Enää tekniikka ei ole esteenä ”aidon” videon tekemisessä.

Game of Thrones -näyttelijällä Aidan Gillenillä on rooli Quantum Break -pelissä.
Game of Thrones -näyttelijällä Aidan Gillenillä on rooli Quantum Break -pelissä.