Yhdysvaltojen hauskin koomikko julkaisi uuden sarjan puun takaa

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Keski-ikäinen huonoihoinen ja -vointinen valkoinen lievästi masentunut vaitonainen mies ajautuu tahtomattaan kiusallisiin tilanteisiin. Hän selviää niistä – tavalla tai toisella – huumorin avulla. Tällaisia hahmoja suomalainen komediaperinne on pullollaan. Sellainen on myös Amerikan hauskin mies, Louis C.K. Hän aloitti stand up -koomikkona, mutta on sittemmin keskittynyt tekemään televisiota. Tosin hänen alter egostaan kertovassa Louie-sarjassa ollaan tiuhaan stand up -klubilla.

Tammikuun lopussa Louis C.K. yllätti kaikki julkaisemalla yllättäen uuden tv-sarjan Horace and Pete – ei millään kanavalla eikä ah niin trendikkäässä suoratoistopalvelussa, vaan ainoastaan omilla nettisivuillaan. Jaksot ovat 20–67 minuutin mittaisia ja maksavat 2–5 dollaria kappaleelta. Niitä voi ostaa vain yksittäin, irtonumeroina. Kyllä, vuonna 2016. Nyt jaksoja on tullut yhdeksän.

Mutta millainen Horace and Pete on? Se on hidastempoinen tilannekomedia, joka sijoittuu yhteen ajattomaan brooklyniläiskapakkaan, jota pitävät serkukset Horace (Louis C.K.) ja Pete (Steve Buscemi). Baarilla on vakioasiakkaat, ja välillä sinne eksyy Brooklynin hipstreitä (joilta veloitetaan neljä dollaria kolmen dollarin tuopista – ”douche tax” eli urpovero).

Sarja on teatterimainen, staattinen, ja siinä puhutaan paljon. Kameratyöskentely on hillittyä, eikä tilannekomedian tyypillistä rakennetta ole. Tilanteet vanuvat ihan kuin oikeassa elämässä. Kaikki fokus on hahmoissa ja heidän välisissä keskusteluissaan. Baarin alkoholisoituneet kantapeikot ottavat kantaa ajankohtaisiin teemoihin, väittelevät politiikasta ja urheilusta. Esimerkiksi Yhdysvaltojen tulevat presidentinvaalit ovat sarjan kestoaihe. Horacea ja Peteä  selvästi tehdään erittäin nopealla aikataululla, sillä jaksoissa viitataan muutaman päivän takaisiin uutisiin.

Entä onko se hauska? No ei vedet-silmistä-hauska, mutta huumori on salakavalaa ja melankolista ja täysin ennalta-arvaamatonta. Horace and Pete on yksi älykkäimmistä ja rohkeimmista uusista sarjoista. Muutaman euron laittaminen yhteen jaksoon on loistava sijoitus. Ja mikä ehkäpä parasta: tätä ei löydy Netflixistä.