Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Roope Salminen matkii Zach Galifianakisia – mutta rikkooko hän tekijänoikeuslakia?

Blogit Lähetyssaarnaaja 21.3.2016 14:43
Ilkka Pernu
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Tänään Subilla alkaa Roope Salmisen oma show nimeltään Roope Salminen Show. Hyvä homma, hänestähän ei ole hetkeen kuulunut mitään.

Tosin ohjelma ei ole omaperäinen. Se on yksi yhteen jenkkinäyttelijä Zach Galifianakisin Funny or Die -kanavalle tekemän suositun Between Two Ferns -show’n kanssa. Lyhyissä, noin viiden minuutin mittaisissa ohjelmissa ylimielinen ja huonosti valmistautunut Galifianakis haastattelee julkkiksia kahden viherkasvin välissä. Presidentti Barack Obamalta hän kysyy muun muassa ”miltä tuntuu olla viimeinen musta presidentti”.

https://www.youtube.com/watch?v=wnF-zTrHvGs

Roope Salminen Show on samanlainen talk show -parodia, jossa Salminen kyselee tyhmiä ja leuhkii omalla menestyksellään. Avausjaksossa hän haastattelee Pirkka-Pekka Peteliusta aivan kuin tämä olisi nobody lintubongari, joka on nyt eläkeiässä alkanut puuhailla musiikkia. Jaksot muistuttavat hyvin paljon Between Two Fernsiä, vaikka ovatkin hieman pidempiä.

Salminen on haastatteluissa myöntänyt, että ulkoasu on ”silmänisku niille, jotka ovat katsoneet jenkkisarjaa”, mutta että plagiaatti se ei olisi. Eikö tosiaan? Soitin immateriaalioikeuksiin erikoistuneelle asianajajalle, Lexian Markus Myhrbergille.

”Suomessa on suhtauduttu pidättäytyväisesti formaatin tekijänoikeussuojaan. Formaatti on viime kädessä idea, eikä tekijänoikeuslaki suojaa ideoita. Tekijänoikeusneuvostossakin on asiaa käsitelty useampaan kertaan ja päädytty tähän tulokseen”, Myhrberg sanoo.

Vaikkei lakitasolla formaatin suojaa oikein tunnisteta missään päin maailmaa, voivat yksittäiset elementit nauttia suojaa. Suojattuja voivat ovat muun muassa käsikirjoitus, lavasteet, musiikki, tunnukset ja brändi.

”Ja jos jäljitellään orjallisesti ja ratsastetaan toisten maineella, silloin voi syntyä sekaannusta, kuka on toiminnan takana. Silloin voisi teoriassa olla kyseessä sopimaton menettely. Jos brändielementtejä lähtee kopioimaan, silloin voidaan astuta edellisen tekijän varpaille tavaramerkkioikeudellisesti”, Myhrberg sanoo.

No nyt jos katsoo ohjelmien sisältöä, ulkoasua ja visuaalisia elementtejä – esiintyjien asettelu tilaan, viherkasvit, musta tausta, punainen lähetyslamppu –, Roope Salminen Show muistuttaa ulkoisesti täysin Between Two Fernsiä. Voiko siis tulla soitto Amerikasta?

”Oikeudenhaltija voi lähteä reagoimaan, jos on yksi yhteen kopioitu. Eri asia on, onko kyseessä oikeuksia loukkaava toiminta”, Myhrberg arvio. Hän ei tunne kyseistä tapausta eikä siten voi kommentoida tarkemmin.

Laitonta eli ei, mutta ei ainakaan järin omaperäistä.