SNL Suomessa on vikaa: se on aivan liian kiltti

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Kaikkihan sen tietävät, mutta sanotaan se nyt vielä kerran: Saturday Night Live Suomi on huono. Puolustukseksi voinee sanoa, että se on yhtä hyvä kuin muut kotimaiset liveviihdeohjelmat.

Suurin – ja tärkein – heikkous on poliittisen satiirin hampaattomuus. Ohjelman linjaksi on otettu tasapuolinen nälvintä. Jokaisen puolue saa kevyen läpsäisyn. Esimerkiksi eri puoluetoimistojen kuvitteelliset Periscope-lähetykset eivät ole aitoa poliittista satiiria, vaan henkilökohtaisille ominaisuuksille naureskelua ja ”kevyttä kenttävittuilua”. Huumori on imitointikomiikka, jossa huumorin kohteet eivät joudu liian ikävään valoon. He voivat yhä lauantai-iltaisin kommentoida Twitterissä, että olipas osuvaa ja olipas hyvin näytelty, tunnistin itseni. Heh heh voi että.

SNL Suomen huumori ei vahingossakaan suututa ketään. Ensimmäinen kausi on nyt puolessa välissä. Perun pahat sanani, jos kevään aikana nähdään edes yksi lähellekään yhtä räävitön kuin viime lauantaina Yhdysvalloissa esitetty sketsi Donald Trumpin kannattajista. Katso video alta, mutta älä juo samalla kahvia näppäimistön lähellä.

Se on ilkeä. Se on paha paha sketsi. Se naurattaa ja samalla pelottaa, koska se on totta. Jos olisin Trumpin kannattaja, minua hävettäisi.

SNL Suomen käsikirjoitustiimissä on yksi Suomen parhaista satiirikoista Jyrki Lehtola. Miksi hänen äänensä ei kuulu?