Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Jo Nesbøn nimellä voi näemmä myydä mitä tahansa

Blogit Lähetyssaarnaaja 13.1.2016 12:59
Ilkka Pernu
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Norjalainen suurtuotanto Miehitetty (Okkupert) alkoi eilen Suomessa MTV3:lla. Yli 10 miljoonan budjetilla tehty tv-sarja on myyty useaan Euroopan maahan ja siitä odotetaan valtavaa kansainvälistä hittiä. Lähtökohdat toki ovat lupaavat – se ratsastaa pohjoismaisen television trendillä, mutta tuo siihen uudenlaisen tuulahduksen. Synkkäsävyisen dekkarin sijaan se on superajankohtainen poliittinen trilleri.

Sarjassa Norja aikoo panostaa toden teolla uusiutuviin energioihin. Yhtenä toimena uusi hallitus lopettaa kaasun ja öljyn tuotannon Pohjanmerellä. Syntyy öljykriisi, josta EU ei pidä. Selkkauksen seurauksena Venäjä valloittaa Norjan ja takavarikoi sen öljyvarat.

Lähtöidea on kutkuttava ja poliittisesti mielenkiintoinen. Syksyllä, kun sarja Norjan TV2:lla alkoi, syntyi ulkopoliittinen selkkaus; Venäjän Oslon-suurlähetystö tuomitsi sarjan tapahtumat.

Valitettavasti sarja ei ole hyvä. Näyttävistä puitteista huolimatta Miehitetty on lapsellinen ja epäuskottava. Se muistuttaa Norjan propagandamainosta. Ennen kaikkea käsikirjoitus on kehno.

Mikä on mennyt vikaan? Sarjaa mainostetaan Norjan tunnetuimman kirjailijan Jo Nesbøn nimellä. Hänen dekkarinsa ovat myös Suomessa erittäin suosittuja. Nesbø ei kuitenkaan ole ollut tv-produktiossa mukana, vaan sarja ainoastaan perustuu hänen ideaansa.

Nesbø on nero luomaan omaperäisiä ja kieroja juonenkäänteitä ja hän taitaa elokuvallisen kerronnan proosassa. Hänen Harry Hole -kirjat ovat harvoja nykydekkareita, joista olen aidosti nauttinut. Hän on häikäilemätön nukkemestari, joka osaa viedä lukijaa aina haluaamansa suuntaan. Nesbø on tuonut viihdekirjoihinsa myös yhteiskunnallisia teemoja ja on esimerkiksi käsitellyt Norjan ja natsi-Saksan läheisiä suhteita.

Nesbø on kertonut, että Miehitetty-sarjan idea on syntynyt jo vuosia sitten mutta siitä ei aiemmin oltu kiinnostuneita, koska sitä pidettiin niin epäuskottavana. Sitä se on nytkin, mutta ihan väärällä tavalla. Pariisin ilmastosopimuksen ja Krimin miehityksen jälkeen tarina ei ole silkkaa scifiä. Omissa kirjoissaan Nesbø on onnistunut peittämään epäloogisuudet taitavalla kirjoittamisella, mutta valtavassa tv-tuotannossa virheet näkyvät selvemmin.

Edes norjalaiset katsojat eivät innostuneet sarjasta. Se alkoi viime lokakuussa hyvin, jolloin avausjaksoa seurasi 663 000 katsojaa, mutta jos muutaman jakson jälkeen lähes puolet katsojista oli vaihtanut kanavaa.

On sääli Nesbøta kohtaan, että Miehitettyä mainostetaan niin näkyvästi dekkaristin nimellä. Toki sen ymmärtää: hän on eräänlainen Norjan oma Midas, jonka kosketuksen toivotaan muuttavan kaiken kullaksi.

Jos nyt pitää valita yksi norjalaisdraama, jota katsoa, valitsen marraskuussa – Miehitetyn tapaan MTV3:lla – alkaneen Mustamaalatun (Frikjent). Se on suoraviivainen salaliittojännäri, mutta ainakaan sitä katsoessa ei myötähävetä.