Jo Nesbøn nimellä voi näemmä myydä mitä tahansa

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Norjalainen suurtuotanto Miehitetty (Okkupert) alkoi eilen Suomessa MTV3:lla. Yli 10 miljoonan budjetilla tehty tv-sarja on myyty useaan Euroopan maahan ja siitä odotetaan valtavaa kansainvälistä hittiä. Lähtökohdat toki ovat lupaavat – se ratsastaa pohjoismaisen television trendillä, mutta tuo siihen uudenlaisen tuulahduksen. Synkkäsävyisen dekkarin sijaan se on superajankohtainen poliittinen trilleri.

Sarjassa Norja aikoo panostaa toden teolla uusiutuviin energioihin. Yhtenä toimena uusi hallitus lopettaa kaasun ja öljyn tuotannon Pohjanmerellä. Syntyy öljykriisi, josta EU ei pidä. Selkkauksen seurauksena Venäjä valloittaa Norjan ja takavarikoi sen öljyvarat.

Lähtöidea on kutkuttava ja poliittisesti mielenkiintoinen. Syksyllä, kun sarja Norjan TV2:lla alkoi, syntyi ulkopoliittinen selkkaus; Venäjän Oslon-suurlähetystö tuomitsi sarjan tapahtumat.

Valitettavasti sarja ei ole hyvä. Näyttävistä puitteista huolimatta Miehitetty on lapsellinen ja epäuskottava. Se muistuttaa Norjan propagandamainosta. Ennen kaikkea käsikirjoitus on kehno.

Mikä on mennyt vikaan? Sarjaa mainostetaan Norjan tunnetuimman kirjailijan Jo Nesbøn nimellä. Hänen dekkarinsa ovat myös Suomessa erittäin suosittuja. Nesbø ei kuitenkaan ole ollut tv-produktiossa mukana, vaan sarja ainoastaan perustuu hänen ideaansa.