Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Jo Nesbøn nimellä voi näemmä myydä mitä tahansa

Blogit Lähetyssaarnaaja 13.1.2016 12:59
Ilkka Pernu
Ilkka Pernu - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Norjalainen suurtuotanto Miehitetty (Okkupert) alkoi eilen Suomessa MTV3:lla. Yli 10 miljoonan budjetilla tehty tv-sarja on myyty useaan Euroopan maahan ja siitä odotetaan valtavaa kansainvälistä hittiä. Lähtökohdat toki ovat lupaavat – se ratsastaa pohjoismaisen television trendillä, mutta tuo siihen uudenlaisen tuulahduksen. Synkkäsävyisen dekkarin sijaan se on superajankohtainen poliittinen trilleri.

Sarjassa Norja aikoo panostaa toden teolla uusiutuviin energioihin. Yhtenä toimena uusi hallitus lopettaa kaasun ja öljyn tuotannon Pohjanmerellä. Syntyy öljykriisi, josta EU ei pidä. Selkkauksen seurauksena Venäjä valloittaa Norjan ja takavarikoi sen öljyvarat.

Lähtöidea on kutkuttava ja poliittisesti mielenkiintoinen. Syksyllä, kun sarja Norjan TV2:lla alkoi, syntyi ulkopoliittinen selkkaus; Venäjän Oslon-suurlähetystö tuomitsi sarjan tapahtumat.