Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Seitsemän syytä, miksi Sherlock on maailman paras tv-sarja

Blogit Lähetyssaarnaaja 7.12.2015 10:35
Ilkka Pernu
Ilkka Pernu - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Mikä on 2000-luvun tärkein yksittäinen tv-sarja? Tietenkin kysymys on mielipuolinen. Yhden korottaminen ylitse muiden on kohtuutonta. Monissa äänestyksissä The Wire on nostettu parhaaksi – jopa kaikkien aikojen parhaimmaksi. Väheksymättä tuota rikossarjaksi naamioitua sosiologista tutkielmaa aion nostaa toisen ehdokkaan: Sherlock (Suomessa esitetty nimellä Uusi Sherlock). Se on monella tapaa merkittävä sarja, mikä valkeni entisestään, kun katsoin uudestaan kaikki sarjasta toistaiseksi tehdyt yhdeksän puolitoistatuntista jaksoa.

Kerrontatapa
Steven Moffatin ja Mark Gatissin luoman Sherlockin jaksot noudattavat enemmän tai vähemmän (usein vähemmän) Arthur Conan Doylen alkuperäisten Sherlock-tarinoiden kaavaa. Usein niiden sisällä on siemen salapoliisikertomuksesta, mutta jakson rakenne on aina kaikkea muuta kuin lineaarinen. Pitkät jaksot pitävät sisällään useita päällekkäisiä kerroksia ja mysteerejä. Juoni etenee nykäyksittäin ja virkistävällä tavalla ennalta-arvaamattomasti. Elokuvan mittainen jakso mahdollistaa eri mittaisten tarinalinjojen upottamisen sisäkkäin. Esimerkiksi Sherlockin ja tämän arkkivihollisen Jim Moriartyn kissi-hiiri-leikki jatkuu läpi sarjan.