Bill Murrayn kömpelö joulushow – parasta!

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Kun kuulin, että tänä jouluna on tulossa Sofia Coppolan ohjaama joulushow, jonka pääosassa on Bill Murray, olin aluksi innoissani mutta sitten kauhuissani. Olisiko se kyyninen hipsterparodia glögintuoksuisista jouluojelmista? Irvailtaisiinko joulun tekopyhälle sanomalle?

Onneksi pelko osoittautui turhaksi. A Very Murray Christmas saapui Netflixiin viime perjantaina. Ohjelma alkaa tutunoloisella kuvalla, jossa Murray tuijottaa ulos hotellihuoneen ikkunasta. Hänellä on yllään smokki ja surullinen ilme. Kuva voisi olla Coppolan ja Murrayn edellisestä yhteisestä elokuvasta Lost in Translation, ellei Murraylla olisi päässään poronsarvia. Murray esittää itseään, näyttelijää, jonka on tarkoitus tehdä joulushow newyorkilaisen hotellin baarissa. Valitettavasti myrsky on katkonut sähköt ei kukaan ole päässyt paikalle.

Show’sta ei tule mitään, mutta hotellille on jumittunut muitakin alakuloisia ihmisiä, esimerkiksi hääpari, jonka kaikki juhlavieraat ovat jumittuneet myrskyn vuoksi. Baarissa lauletaan joululauluja ja juodaan teräviä, kunnes Murray pyörtyy/sammuu. Hän herää tanssityttöjen täyttämästä joululavasteista, jonne reellä saapuvat George Clooney ja Miley Cyrus. Ja taas lauletaan.

Siinäpä se pähkinänkuoressa. Ei voi puhua oikeasta elokuvasta, koska A Very Murray Christmasissa ei ole juonta. Se on sarja jouluisia lauluja ja kököhköä dialogia. Miksi se minusta silti on täydellinen joulushow?

Koska se on niin vilpitön ja lämminhenkinen kuin ohjelma vuonna 2015 voi olla. A Very Murray Christmasista puuttuu ironia ja älylliset metatasot. Se on uskollinen joulushow-perinteelle, johon kuuluu pakonomainen lämmin hymy, jouluiset kulissit sekä kevyt vaivaantuneisuus.