Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Supersankarit telkkarissa – uhka vai mahdollisuus?

Blogit Lähetyssaarnaaja 30.11.2015 16:58
Ilkka Pernu
Ilkka Pernu - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Onkohan supersankaraineksen tihkuminen elokuvamaailmasta televisioon hyvä asia? Viime vuosien suurimpia elokuvafranchiseja ovat nimenomaan olleet Marvel-sarjakuvauniversumin megalomaanisia – dramaturgian lakeja ja virtsarakkojen kantokykyä mittaavat – tuotteita. Itse olen menettänyt niihin mielenkiintoni ajat sitten.

Tänä vuonna Marvel on tuonut osan mittavasta back-katalogistaan pienelle ruudulle. Suunnitelmia on pitkälle lähitulevaisuuteen – tulossa on ainakin kolme uutta sarjaa. Onneksi sentään formaatin rajoitteet on otettu huomioon eikä suoratoistopalvelulle ole edes yritetty tehdä valtavia lateksiasuisten jössiköiden taistelukompositioita ja erikoistehostedialogeja.

Ainakin Marvelin ja Netflixin rakkauslapsissa Daredevilissä ja tuoreimmassa, viikko sitten suoratoistopalveluun tulleessa Jessica Jonesissa sarjakuvamaisuus on löydetty muualta kuin supersankarikliseistä. Sarjakuvamaisuus löytyy muista kliseistä, esimerkiksi vähän kököstä dialogista.