Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Mitä jos natsit olisivat voittaneet?

Blogit Lähetyssaarnaaja 26.11.2015 09:55
Ilkka Pernu
Ilkka Pernu - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Mitä jos -fiktio on aina lähtökohtaisesti kutkuttavaa. Vaihtoehtoinen historiankirjoitus tarjoaa konkreettisen esimerkin siitä, millainen maailma olisi nyt, jos jokin historiallinen tapahtuma olisi nyrjähtänyt toisin.

Mitä jos Suomi ei olisi koskaan itsenäistynyt? Mitä jos Aki Sirkesalo ei olisi menehtynyt Thaimaan tsunamissa 2004? Mitä jos Nokialla olisi alettu valmistaa kumisaappaita?

Tai mitä jos akselivallat olisivat voittaneet toisen maailmansodan. Amazon-kaupan aluperäissarja The Man In The High Castle kertoo tällaisesta skenaariosta. Sarja perustuu Philip K. Dickin vuonna 1962 julkaistuun romaaniin. Totalitaarisessa Yhdysvalloissa eletään natsilipun varjossa. (Hauskana anekdoottina Saksa hallitsee maan pohjoisosia ja sen liittolainen Japani hallitsee Yhdysvaltojen eteläosia. San Francisco on kuin Kioto.)

Ihmiset on aivopesty uskomaan, että sodan hävinnyt osapuoli edusti äärimmäistä pahuutta. Piskuinen vastarintaliike yrittää tuoda totuuden julki, ja heidän hallussaan on vanhoja tuhotuksi luultuja arkistofilmejä, jotka todistavat, millainen hallitsija todellisuudessa on.