Mitä jos natsit olisivat voittaneet?

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Mitä jos -fiktio on aina lähtökohtaisesti kutkuttavaa. Vaihtoehtoinen historiankirjoitus tarjoaa konkreettisen esimerkin siitä, millainen maailma olisi nyt, jos jokin historiallinen tapahtuma olisi nyrjähtänyt toisin.

Mitä jos Suomi ei olisi koskaan itsenäistynyt? Mitä jos Aki Sirkesalo ei olisi menehtynyt Thaimaan tsunamissa 2004? Mitä jos Nokialla olisi alettu valmistaa kumisaappaita?

Tai mitä jos akselivallat olisivat voittaneet toisen maailmansodan. Amazon-kaupan aluperäissarja The Man In The High Castle kertoo tällaisesta skenaariosta. Sarja perustuu Philip K. Dickin vuonna 1962 julkaistuun romaaniin. Totalitaarisessa Yhdysvalloissa eletään natsilipun varjossa. (Hauskana anekdoottina Saksa hallitsee maan pohjoisosia ja sen liittolainen Japani hallitsee Yhdysvaltojen eteläosia. San Francisco on kuin Kioto.)

Ihmiset on aivopesty uskomaan, että sodan hävinnyt osapuoli edusti äärimmäistä pahuutta. Piskuinen vastarintaliike yrittää tuoda totuuden julki, ja heidän hallussaan on vanhoja tuhotuksi luultuja arkistofilmejä, jotka todistavat, millainen hallitsija todellisuudessa on.

Mitä jos -fiktiolla ei luonnollisesti ole faktuaalista pohjaa, mutta silti siinä on kutkuttavuutta. Tärkeintä on, että fiktion maailmassa se on uskottava skenaario. Ja se on tietysti hirveän Amerikka-keskeinen: ajatus siitä, että vapauden ideologian mallimaassa elettäisiin totalitarismissa, on jenkeille käsittämätön. Aihe on myös tulenarka. Amazon joutui vetämään pois massiivisen mainoskampanjan New Yorkin metroista. Kokonaisia metrovaunujen penkkejä oli päällystetty vaihtoehtoisen natsi-Amerikan lipuilla. Se oli joillekin liikaa.