Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Homeland kommentoi Isisiä reaaliajassa

Blogit Lähetyssaarnaaja 24.11.2015 13:56
Ilkka Pernu
Ilkka Pernu - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Homeland-sarjan (Isänmaan puolesta) lokakuussa alkaneen viidennen kauden kahdeksannessa jaksossa avattiin Isis-terroristijärjestön ja siihen liittyvien solujen toimintaa. Sarjan hahmolle Peter Quinnille (Rupert Friend) selvisi, että terroristit aikovat laajentaa iskujaan lähi-idästä Euroopan pääkaupunkeihin. Reilu viikko ennen jakson esittämistä Isisin jäsenet tekivät Ranskan pääkaupungissa Pariisissa useita tuhoisia iskuja, joissa kuoli yli 130 ihmistä.

Homeland on viihteellistettyä (ja rasistiseksikin hakuttua) fiktiota, mutta onko se jo liian lähellä todellisuutta? Kun sarja alkoi neljä vuotta sitten, se ammensi jo tuolloin laimentuneesta 9/11-terroristijahdista. Uudella kaudella Homeland on siirtynyt Yhdysvalloista Eurooppaan ja samalla nykypäivään. Sen isot teemat ovat pelottavan ajankohtaisia: Venäjän toimet Ukrainassa, Edward Snowdenin tekemät valvontapaljastukset, Syyrian sota ja Isis-terroristijärjestön nousu. Maailmanpoliittinen tilanne on dramaturgian motivaattorina lähempänä kuin koskaan.