Aikooko Elisa Viihde Suomen Netflixiksi?

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Vuoden 2015 Kultainen Venla -kilpailun ehdokkaissa on yksi kummallisuus: yhtä eniten ehdokkuuksia saaneista draamasarjoista ei ole kukaan nähnyt. Downshiftaajat-nimisen sarjan voi nähdä ainoastaan Elisa Viihde -palvelusta – ja sieltäkin vasta huomisesta lähtien.

Sen lisäksi, että Downshiftaajat tavoittelee parhaan draamasarjan palkintoa, myös kolme sen tekijää on ehdolla:  Iina Kuustonen (kategoria: naisnäyttelijä), Timo Varpio (käsikirjoittaja) ja Teppo Airaksinen (ohjaaja).

Toisaalta kummallisuus kertoo kotimaisen draamatuotannon vähyydestä (lähes kaikki uudet tuotannot pääsevät ehdokkaaksi edes johonkin kategoriaan ja niitä tekevät vain kaksi tuotantoyhtiötä Yellow Film & TV ja Moskito Television), mutta toisaalta myös uudenlaisten julkaisukanavien esiinmarssista.

Netflixiin, HBO Nordicin ja muiden suoratoistopalveluiden yleistyminen Suomessa on auttanut siinä, että kotimaiset pelurit uskaltavat ottaa riskejä. Nelonen on jo yrittänyt tuoda uusia ohjelmia maksulliseen Ruutu+-palveluun ennen kuin ne näytetään ilmaiskanavilla. No, sarjat eivät ole olleet riittävä houkutin, jotta ihmiset olisivat rynnänneet maksamaan nähdäkseen ohjelmia – esimerkiksi Napamiehiä keväällä – ennen muita. Mutta onko tilanne toinen, jos yleisö tietää, että ohjelmaa ei voi nähdä (ikinä?) mistään muualta kuin maksukanavalta?

Elisa Viihde ja Downshiftaajat yrittävät. Mustahko draamakomedia kertoo pariskunnasta (Jussi Vatanen ja Iina Kuustonen), joka muuttaa Vantaan lähiöön menetettyään omaisuuden. Läheisilleen he valehtelevat, että muutto Helsingin keskustasta on heidän oma valintansa, että he vain downshiftaavat. Sarja pelaa samankaltaisella asetelmalla ja tyylilajilla kuin kahdentoista vuoden takainen Johanna Vuoksenmaan Nousukausi-elokuva.