Palauttaako Saturday Night Live poliittisen satiirin suomalaiseen tv-viihteeseen?

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

MTV3 kertoi viikko sitten, että se tuo ensi keväällä ruutuun kotimaisen version Saturday Night Live -ohjelmasta. Miksi? 40 vuotta vanhan amerikkalaisen sketsiohjelmaformaatin nostaminen Maikkarin pääviihdeohjelmaksi kertoo karua viestiä: suomalaisilta viihteentekijöiltä ovat ideat lopussa.

MTV3:n vastaava tuottaja Sari Valtanen, miksi Saturday Night Live tuodaan juuri nyt Suomeen? ”No jaa, ehkä ehkä, tota, mitähän siihen nyt sanoisi. Sitä tarjottiin meille. Ja me päätimme tarttua. Isot liveviihteet ovat MTV:n perusohjelmiston kivijalkaa eikä sillä saralla tapahdu kansainvälisesti paljon. Uutuuksia ei synny vuosittain.”

Eikö suomalaisilla tv-viihteen tekijöillä ole omia ideoita? ”Toki on. Sitähän me ollaan tehty, ja nostettu isoja kotimaisia viihdeohjelmia. Mutta rinnalla on aina ollut isoja kansainvälisiä formaatteja. Tanssii tähtien kanssa, Idols ja Tähdet, tähdet kulkevat käsi kädessä Putouksen, Kingin ja Possen kanssa. Olemme nostaneet kotimaisia kehitelmiä isosti.”

Vaikka SNL on ikoninen ohjelma, se ei ole Suomessa kovin tuttu. Miksi se kiinnostaisi suomalaisia katsojia? ”On totta, että suuri yleisö ei tunne formaattia, mutta viihdealan ammattilaisille, näyttelijöille ja muusikoille SNL on suuri esikuva. SNL on lähtökohtaisesti terävää sketsiviihdettä. Se on aihemaailma, joka kiinnostaa suomalaisia, mikä on nähty Putouksen ja muiden isojen viihdeohjelmien kohdalla. SNL on klassista tv-ohjelmistoa, joka kiinnostaa ihmisiä joka puolella maailmaa.”

No ei joka puolella. SNL-formaatilla tehdyt ohjelmat ovat flopanneet monessa maassa. Espanjassa tehtiin yksi kausi vuonna 2009, Brasiliassa 21 jaksoa vuonna 2012, ja Saturday Night Live Japan pyöri vain puoli vuotta. Pelottaako, että Suomessa käy samoin? ”Vaikka tehtäisiin niin hyvin kuin mahdollista, aina tarvitaan onnea ja oikea ajoitus. Toivotaan, että onnistutaan. Luotto on vahva, sillä tekijät ovat sitä tasoa.”