LGBT-hahmot lisääntyvät televisiossa, kiitos striimauspalveluiden

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Vihdoinkin todellisuus ja fiktio kohtaavat: amerikkalaisen television hahmoista 271 eli noin neljä prosenttia kuuluu johonkin seksuaalivähemmistöön. Myös oikeassa elämässä LGBT-ihmisiä on arvioiden mukaan suurinpiirtein saman verran. Tämä selviää eilen julkaistusta raportista nimeltä Where We On Television. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asiaa media-alalla ajava etujärjestö GLAAD julkaisee vuosittain kattavan selvityksen, millaisia LGBT-hahmoja ja muita vähemmistön edustajia amerikkalaisten ruudussa on.

Sukupuolivähemmistön edustajat eivät kuitenkaan näy missä tahansa. Esimerkiksi primetime-televisiossa heitä ei ole juuri lainkaan ja kaapelitelevisiossakin vain muutama. Valtaosa LGBT-hahmoista on onkin striimauspalveluiden sarjoissa. Muutos kokonaistilastoissa johtuu siitä, että tänä vuonna GLAAD otti ensimmäistä kertaa striimauspalvelut Netflixin, Hulun ja Amazonin mukaan mittauksiinsa.

Tasapuolista ei ole myöskään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajien välillä: lähes puolet (47 prosenttia) television toistuvista LGBT-hahmoista on homomiehiä. 69 prosenttia kaikista LGBT-hahmoista on valkoihoisia.

Kehitys kuitenkin on eri mittareilla virkistävää, ja isoin ero on perinteisen median ja uusien striimauspalveluiden sarjojen välillä. Netflix on huomattavasti tasa-arvoisempi kuin NBC.

Raportin mukaan vammaishahmot loistavat poissaolollaan, vaikka Yhdysvaltojen väestöstä heitä on jopa 12 prosenttia. HIV-positiivisia ketohahmoja on vain yksi. GLAADIN toimitusjohtaja Sarah Kate Ellis toteaa raportissa, että pelkkä vähemmistön edustajan nostaminen roolihahmoksi ei riitä, jos hahmo esitetään yksiulotteisesti.