Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

LGBT-hahmot lisääntyvät televisiossa, kiitos striimauspalveluiden

Blogit Lähetyssaarnaaja 28.10.2015 14:37
Ilkka Pernu
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Vihdoinkin todellisuus ja fiktio kohtaavat: amerikkalaisen television hahmoista 271 eli noin neljä prosenttia kuuluu johonkin seksuaalivähemmistöön. Myös oikeassa elämässä LGBT-ihmisiä on arvioiden mukaan suurinpiirtein saman verran. Tämä selviää eilen julkaistusta raportista nimeltä Where We On Television. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asiaa media-alalla ajava etujärjestö GLAAD julkaisee vuosittain kattavan selvityksen, millaisia LGBT-hahmoja ja muita vähemmistön edustajia amerikkalaisten ruudussa on.

Sukupuolivähemmistön edustajat eivät kuitenkaan näy missä tahansa. Esimerkiksi primetime-televisiossa heitä ei ole juuri lainkaan ja kaapelitelevisiossakin vain muutama. Valtaosa LGBT-hahmoista on onkin striimauspalveluiden sarjoissa. Muutos kokonaistilastoissa johtuu siitä, että tänä vuonna GLAAD otti ensimmäistä kertaa striimauspalvelut Netflixin, Hulun ja Amazonin mukaan mittauksiinsa.

Tasapuolista ei ole myöskään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajien välillä: lähes puolet (47 prosenttia) television toistuvista LGBT-hahmoista on homomiehiä. 69 prosenttia kaikista LGBT-hahmoista on valkoihoisia.

Kehitys kuitenkin on eri mittareilla virkistävää, ja isoin ero on perinteisen median ja uusien striimauspalveluiden sarjojen välillä. Netflix on huomattavasti tasa-arvoisempi kuin NBC.

Raportin mukaan vammaishahmot loistavat poissaolollaan, vaikka Yhdysvaltojen väestöstä heitä on jopa 12 prosenttia. HIV-positiivisia ketohahmoja on vain yksi. GLAADIN toimitusjohtaja Sarah Kate Ellis toteaa raportissa, että pelkkä vähemmistön edustajan nostaminen roolihahmoksi ei riitä, jos hahmo esitetään yksiulotteisesti.

”Käsikirjoittajien pitää työstää hahmoja ajatuksella ja huolella. Heidän on hylättävä haitalliset ja vanhentunueet stereotypiat ja välttää sellaisia hahmoja, jotka yksin edustavat kokonaista yhteisöä.”

GLAADin 32-sivuinen erittäin yksityiskohtainen raportti on ladattavissa kokonaisuudessaan täältä.