Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Pian päättyvä Myytinmurtajat on paras työelämäreality

Blogit Lähetyssaarnaaja 22.10.2015 10:22
Ilkka Pernu
Ilkka Pernu - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Televisio on täynnä "ammattirealityja" - eli sarjoja, joissa kuvataan erikoisia ihmisiä erikoisissa ja vaarallisissa töissä. On ääriolosuhteissa työskenteleviä karvaisia metsureita, hengenpelastajia, lahtelaisia poliiseja, lääkäreitä, stevareita, puhelinmyyjiä, on troolareita ja jään yli valtavia rekkoja ajavia miehiä.

Sarjojen yhteinen piiloagenda on osoittaa arvostusta kyseistä ammattiryhmää kohtaan. On ne vaan rohkeita ja tekevät tärkeää työtä! Genressä tärkeintä näyttää olevan ammatin glorifiointi, mutta työn kokonaisvaltainen kuvaus jää aina puolitiehen.

Mutta jokainen sarjoista epäonnistuu kuvatessaan työelämän muita puolia – esimerkiksi nyt vaikka työhyvinvointia. On vain yksi ohjelma, joka kuvaa sitä: Myytinmurtajat (MythBusters)

Nyt jo 13 vuotta tehty sarja on yksi Discovery Channelin menestyneimmistä ohjelmista eikä ihme. Erilaisia uskomuksia, elokuvastuntteja ja urbaanilegendoja testaavien Adam Savagen ja Jamie Hynemanin intoilu tarttuu katsojaan.