Pian päättyvä Myytinmurtajat on paras työelämäreality

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Televisio on täynnä ”ammattirealityja” – eli sarjoja, joissa kuvataan erikoisia ihmisiä erikoisissa ja vaarallisissa töissä. On ääriolosuhteissa työskenteleviä karvaisia metsureita, hengenpelastajia, lahtelaisia poliiseja, lääkäreitä, stevareita, puhelinmyyjiä, on troolareita ja jään yli valtavia rekkoja ajavia miehiä.

Sarjojen yhteinen piiloagenda on osoittaa arvostusta kyseistä ammattiryhmää kohtaan. On ne vaan rohkeita ja tekevät tärkeää työtä! Genressä tärkeintä näyttää olevan ammatin glorifiointi, mutta työn kokonaisvaltainen kuvaus jää aina puolitiehen.

Mutta jokainen sarjoista epäonnistuu kuvatessaan työelämän muita puolia – esimerkiksi nyt vaikka työhyvinvointia. On vain yksi ohjelma, joka kuvaa sitä: Myytinmurtajat (MythBusters)

Nyt jo 13 vuotta tehty sarja on yksi Discovery Channelin menestyneimmistä ohjelmista eikä ihme. Erilaisia uskomuksia, elokuvastuntteja ja urbaanilegendoja testaavien Adam Savagen ja Jamie Hynemanin intoilu tarttuu katsojaan.

Parasta on se, miten he näyttävät nauttivan työstään. He värkkäävät laitteitaan tuntikausia, eivätkä lannistu epäonnistumisista. He joutuvat joka kerta keksimään uusia ratkaisuja eikä vain menemään vanhoja uria. Metsien miesten ja rekkakuskien konservatiiviset ratkaisut tuntuvat Myytinmurtajien jälkeen aika epäinnovatiivisilta.