Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Tekeekö laatudraama katsojasta empaattisen?

Blogit Lähetyssaarnaaja 19.10.2015 16:18
Ilkka Pernu
Ilkka Pernu - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Hävettääkö, kun koko syysloma meni sängyn pohjalla mässäillessä Netflix-sarjoja? Ei tarvitse, olet nyt ehkä parempi ihminen.

Nimittäin tuoreen tutkimuksen mukaan korkealaatuisen draaman katsominen nostaa ihmisen emotionaalista älykkyyttä eli tekee hänestä muita empaattisemman. Jessica Blackin ja Jennifer Barnesin tutkimus esiteltiin Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts -julkaisussa. Tutkimuksen nimi on Fiction and Social Cognition: The Effect of Viewing Award-Winning Television Dramas on Theory of Mind.

Tutkijat perustelevat väitettä kahdella kokeella. Toisessa kokeessa osa sadan henkilön joukosta katsoi jakson Mad Meniä tai West Wingiä ja osa dokumenttiohjelman How the Universe Works tai raflaavan haidokumentin. Sen jälkeen heille näytettiin 36 erilaista silmäparia, joista piti kertoa, mitä tunnetta henkilö kokee. Laatudraaman katsojat pärjäsivät kokeessa paremmin.