Tekeekö laatudraama katsojasta empaattisen?

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Hävettääkö, kun koko syysloma meni sängyn pohjalla mässäillessä Netflix-sarjoja? Ei tarvitse, olet nyt ehkä parempi ihminen.

Nimittäin tuoreen tutkimuksen mukaan korkealaatuisen draaman katsominen nostaa ihmisen emotionaalista älykkyyttä eli tekee hänestä muita empaattisemman. Jessica Blackin ja Jennifer Barnesin tutkimus esiteltiin Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts -julkaisussa. Tutkimuksen nimi on Fiction and Social Cognition: The Effect of Viewing Award-Winning Television Dramas on Theory of Mind.

Tutkijat perustelevat väitettä kahdella kokeella. Toisessa kokeessa osa sadan henkilön joukosta katsoi jakson Mad Meniä tai West Wingiä ja osa dokumenttiohjelman How the Universe Works tai raflaavan haidokumentin. Sen jälkeen heille näytettiin 36 erilaista silmäparia, joista piti kertoa, mitä tunnetta henkilö kokee. Laatudraaman katsojat pärjäsivät kokeessa paremmin.

Tutkijat uusivat kokeen – vain vaihtoivat ohjelmia (Lost tai Good Wife ja muita luonnontiededokumentteja) ja lisäsivät verrokkiryhmäksi ihmisiä, jotka eivät olleet katsoneet mitään. Taas draamaihmiset voittivat ylivoimaisesti.

Jo aiemmin on väitetty, että fiktion lukeminen lisää empatiakykyä. Tosin sen tutkimusmetodeja kritisoitiin voimakkaasti. Myös tuore tv-tutkimus on helppo kyseenalaistaa jopa keittiöpsykologian avulla: miten madonrei’istä kertova dokumentti muka on verrattavissa ihmismielen syövereitä luotaaviin draamasarjoihin? Vaikka Don Draper tavallaan on eräänlainen ihmistappajahai, olisi ollut reilua, jos koehenkilöt olisivat saaneet katsoa psykologiaa luotaavan dokumentin vaikkapa psykopaateista.