Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Kaarlen maailma on oppisopimusasenteella tehty talk show

Blogit Lähetyssaarnaaja 23.9.2015 19:08
Ilkka Pernu
Ilkka Pernu - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Amerikkalaistyylinen talk show ei ole koskaan oikein juurtunut suomalaiseen televisioon. Jo se kertoo jotain, että termille ei ole kunnollista suomennosta. Puheohjelmasta tulee mieleen lähinnä Maarit Tastula – eli vakavuus, empatia ja jatkuva pateettinen tunteidenpidättely. Tunnetta pusketaan jokaisella ihohuokosella.

Samaa lajityyppiä edustavat julkimoiden – kuten Jari Sarasvuon, Vesa-Matti Loirin ja Hjallis Harkimon vetämät haastatteluohjelmat. Niitäkin on mahdoton kutsua talk show'ksi, sillä niistä puuttuu show. Suomalaisessa tv-kulttuurissa puhuminen tuntuu tarkoittavan aina vakavaa keskustelua. Tai sitten maanista vitsailua (kuten häröilyohjelma Possessa. Kahden ääripään yhdistäminen tuntuu yllättävän vaikealta. Ja juuri siinä Jenkki- talk show'ssa on kyse.