Parhaat miehet palkittiin

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Emmyt eli yhdet televisioalan suurimmista palkinnoista jaettiin viime yönä Suomen-aikaan. Oikeus toteutui – monellakin tapaa.

Palkinto parhaalle miespääosaesittäjälle draamasarjassa meni Jon Hammille, joka on odottanut palkintoa jo vuosia. Tässä tapauksessa Emmya voi pitää eräänlaisena elämäntyöpalkintona, sillä näyttelijä on ollut ehdolla joka vuosi vuodesta 2007 lähtien eli Mad Menin alusta asti. Mutta eleetön Hamm ei loistanut mainosdemoni Don Draperina yksittäisissä kausissa, vaan hahmon neurouden kruunasi vasta lopullinen syöksykierre viimeisissä jaksoissa. Siksipä esimerkiksi Kevin Spaceyn ei kannata surra: eiköhän palkinto hänellekin napsahda – viimeistään House of Cardsin viimeisellä pelikierroksella.

Myös komedia-kategoriassa miespääosapalkinto meni täysin oikeaan osoitteeseen: muihin ehdokkaisiin verrattuna Transparent-sarjan Jeffrey Tambor oli omaa luokkaansa. Sarjan ohjannut Jill Soloway voitti parhaan ohjauksen palkinnon. Suomessa kyseistä Amazonin uraauurtavaa ja rohkeaa transvestisuudesta draamakomediaa tekevä alkuperäissarjaa on vaikea nähdä. Kirjoitan sarjasta piakkoin lisää.

Tämän vuoden Emmyjen suurin voittaja oli HBO ja Game of Thrones, joka voitti kaikki draamasarjojen tärkeimmät palkinnot: parhaasta draamasarjasta, ohjauksesta ja käsikirjoituksesta. Sivuosamiesnäyttelijäpalkinto meni oikeudenmukaisesti Peter Dinklagelle, joka kannattelee koko sarjaa kapeilla harteillaan. Komediakategorian isoimmat palkinnot menivät HBO:n Veepille ja minisarjakategoriassa HBO:n Olive Kitteridge voitti (erinomaiset Frances McDormand ja Richard Jenkins) molemmat pääosa-Emmyt.

Täydellinen lista Emmy-ehdokkaista ja -palkituista löytyy täältä.