Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Tv ei ole enää nolo

Blogit Lähetyssaarnaaja 19.9.2015 09:03
Ilkka Pernu
Ilkka Pernu - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

"Elokuva ja televisio ovat nyt ystäviä. Kun aloitin elokuvien teon, ne olivat toistensa viholliset. Et voinut tehdä televisiota, jos et halunnut pilata elokuvauraasi", islantilainen ohjaaja Baltasar Kormákur kertoi uutistoimisto AFP:lle tällä viikolla Toronton elokuvajuhlilla.

On verrattain uusi ilmiö, että televisiosarjat ovat tunkeutuneet elokuvajuhlille. Nyt käynnissä olevilla Toronton elokuvajuhlilla on sarja, jossa esitellään kaksitoista uutta tv-sarjaa. Myös keväällä Berliinin elokuvajuhlilla oli vastaavanlainen. Torontossa Kormákur on mainostamassa uutta Trapped-sarjaansa. Sen ensi-ilta on filmijuhlilla valkokankaalla.

Ennen se olisi ollut ennenkuulumatonta. Aiemmin elokuvien ja television välillä oli iso kuilu – ja televisio oli arvoasteikossa huomattavasti alempana. Jos elokuvaohjaaja tai -tähti siirtyi tv:n puolelle, se oli automaattisesti urakehityksen kannalta vaarallista. Vähän kuin kansainvälisen menestyvän suuryrityksen johtaja potkujen jälkeen perustaisi toiminimen. Tällaisessa ajatuskehikossa tekijöiden on mahdoton edes nähdä televisiota kiinnostava kerrontamuotona.