Dokumentti on uusi laatudraama

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Laatudraama elää tällä hetkellä suvantovaihetta. Tv-kerrontaa uudistavista ja merkittävistä avauksista on pulaa. Päällimmäinen tunne on pettymys: True Detectiven kakkoskausi ja Orange is The New Blackin kolmoskausi. Suuria pettymyksiä molemmat. Nyt Suurimmat odotukset ovat The Affair -sarjan syksyllä alkavalla kakkoskaudella. Silti mikään ei ole vielä täyttänyt keväällä loppuneen Mad Menin jättämää aukkoa. Onneksi totuus on tarua ihmeellisempää.

Kiinnostavin tv-draama tuntuu tällä hetkellä löytyvän dokumenttien puolelta. Tänä vuonna on jo tullut useita kiinnostavia dokkareita ja dokkarisarjoja. Itselle alkuvuoden tärkein sarja oli HBO-dokumenttisarja The Jinx, joka avasi useista murhista syytetyn miljonäärisukuun kuuluvan outolinnun Robert Durstin elämää. Kuusiosaisen sarjan rakenne on upea. Dokumentti myös teki sen, minkä jokainen true crime -dokumentaristi haluaisi tehdä: löytää savuavan aseen.

Sundance Film Festivalilla ensi-iltansa saanut What Happened, Miss Simone? on myös vuoden tapauksia. Legendaarisen laulajan Nina Simone elämää harvinaisten haastattelujen ja arkistomateriaalin avulla ruotiva dokumentti on hieno ja kokonaisvaltainen kunnianosoitus. Tällä hetkellä se on ehkä parasta, mitä Netflix pystyy tarjoamaan.

Siinä, missä The Jinx on oman lajityyppinsä huippuja, samaa voi sanoa Going Clear -dokumentista. Siinä avataan hörhöuskonnoksi älyttömän suositun skientologikirkon toimintaa. Vaikka dokumentilla ei ole agendaa, objektiivisessa kuvauksessa ja paljastuksien avulla se on onnistunut kasvattamaan kritiikkiä kirkkoa kohtaan. Nyt jopa skientologien mannekiini Tom Cruise on vihjannut lähtevänsä liikkeestä. Going Clear nähdään Suomessa Ylen ansiokkaassa Docventures-sarjassa, jonka kolmas kausi alkaa syyskuussa.

Tässä kaikki syksyn Docventures-leffat: 9.9. Citizenfour 16.9. The Red Chapel 23.9. The Thread 30.9. The Forecaster 7.10. Going Clear: Scientology and the Prison of Belief 14.10. Tales of the Grim Sleeper 21.10. Red Army 28.10. Hymyjen maa