Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Miten romaani siirretään televisioon?

Blogit Lähetyssaarnaaja 25.8.2015 15:19
Ilkka Pernu
Ilkka Pernu - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Brittiläisen kirjailijan Hilary Mantelin Susipalatsi (Wolf Hall) on upea romaani. Se voitti ilmestymisvuonnaan 2009 Man Booker -palkinnon ja on sittemmin pokannut muitakin tunnustuksia.

Se kertoo Henry VIII:n neuvonantajasta Thomas Cromwellista yhtä aikaa viihdyttävästi että kaunokirjallisesti kunnianhimoisesti. Se ei ole historiallista viihdehöttöä, vaan Mantelin kieli on vivahteikasta ja juonenkuljetus mestarillista. Usein historialliset romaanit tapaavat kallistua yhteen suuntaan; joko ne ovat romanttista huttua tai historian tapahtumien uuvuttavaa referointia.

Se, mikä erottaa Mantelin historiallisen romaanin monista muista vastaavista, on Mantelin tarkka psykologinen silmä. Englannin historian moneen kertaan kerrotut tapahtumat kuvataan sivusta, Cromwellin kautta. Historiankirjoitus nyrjähtää siinä vaiheessa kaunokirjallisuuden puolelle, kun Mantel pureutuu hahmon pään sisälle. Mantel ei spekuloi, mitä Cromwell ajatteli, vaan tekee sen, minä kirjailijan kuuluu: kertoo, mitä fiktiivinen hahmo nimeltä Thomas Cromwell ajatteli ja tunsi.