Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Salaiset kansiot on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan

Blogit Lähetyssaarnaaja 12.8.2015 11:46
Ilkka Pernu
Ilkka Pernu - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Käsi ylös: kuka on innoissaan ensi vuoden alussa alkavista uusista Salaiset kansiot -jaksoista? 1990-luvun kulttiklassikko tekee kuuden jakson mittaisen paluun tammikuussa.

Salaiset kansiot oli 1990-luvulla aikaansa edellä, osaltaan raivaamassa tietä 2000-luvun tv-kerronnalle, jossa katsojan ja henkilöiden eteen vedetään jatkuvasti uusia verhoja. Sarja synnytti salaliittoteoriagenren. Esimerkiksi vuosina 2004–2010 tehty Lost otti paljon vaikutteita ufosarjasta.

Voiko luvassa olla muuta kuin vanhan lämmittelyä, television "yliluonnollisuusbuumin" aallolla ratsastamista? Vaikka Salaiset kansiot oli aiheensa kanssa tosissaan, mukana oli roimasti huumoria ja itseironiaa. Sarja ei ottanut itseään vakavasti. Loppua kohden totisuus syrjäytti campin. Vastaavanlainen totisuus leimaa tuoreita yliluonnollisia elementtejä sisältäviä sarjoja. Esimerkiksi Wayward Pines, Les Revenants (Kuolleista palanneet) ja pohjoismaalainen Jordskott (Maan povessa) ovat kaikki turhankin ryppyotsaisia – kauhuelokuvista ammentavia – sarjoja.