UnREAL – draama, joka tappoi tosi-tv:n?

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Tämän kesän hittisarjasta ei puutu twistiä. Yhdysvalloissa ja Briteissä on seurattu Lifetime-kanavan erikoista draamaa nimeltä UnREAL. Se on satiirinen draamasarja, joka kertoo fiktiivisen paritusrealityn kulisseista. Ohjelma, jota sarjassa kuvataan, muistuttaa Unelmien poikamiestä. Sarjan tekijöissä on henkilöitä, jotka ovat käsikirjoittaneet myös tosi-tv:tä, ja arvioiden mukaan UnREAL on jopa todellisempaa kuin reality.

Tosi-tv on usein kaikkea muuta kuin raakaa todellisuutta. Se on umpikäsikirjoitettua, -lavastettua ja -leikattua. Todellisuus on vain raakamateriaalia, joka sullotaan valmiiseen narratiiviin. UnREAL näyttää tämän prosessin raadollisesti. Guardianin tv-bloggari Rebecca Nicholson jopa pohtii, voiko satiirinen UnREAL tappaarealityn, 2000-luvun hittigenren. Sen jälkeen kukaan – edes naiivein katsoja – ei katso tosi-tv:tä viattomin silmin.

UnREAL nimittäin näyttää, kuinka manipuloivaa, kaksinaismoralistista ja naisvihamielistä todellisuus tv-tuotantojen taustalla on. Vaikka kyseessä on mustasta huumorista draamaa ammentava synkkä fiktiivinen tuotanto, se näyttää kyynisen maailman ruusunkukilla ja konservatiivisella heteroromantiikalla kuorrutetun tosi-tv:n alla. Todellisuus voi jopa olla tarua ihmeellisempää.

Lifetime on ilmoittanut tuottavansa sarjasta vielä ainakin toisen tuotantokauden.