Piirretty juopotteleva hevonen on hauskin hahmo aikoihin

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Minulla on aina ollut ongelmia aikuisille suunnattujen animaatioiden kanssa. Paperinohuisiin hahmoihin on ollut vaikea suhtautua eikä nukkejen suusta tuleva härskiys ole kovin radikaalia. Esimerkiksi South Parkin satiiri on hauskinta silloin, kun sitä käytetään sellaisin keinoin, mitä muuten ei voisi tehdä. Mutta samasta syystä South Park ei ole kovin monitasoinen. Se on ennalta-arvaamattomuudessaan ennalta-arvattava. Se on törkeä, mutta vain ja ainoastaan törkeä. Ja vuosien saatossa se on alkanut toistaa itseään.

Netflixin alkuperäissarja BoJack Horseman on palauttanut uskoni animaatioihin. Vaikka sarjassa valtaosa hahmoista on eläimiä, ne ovat hämmentävän samaistuttavia. Sarjan päähenkilönä on BoJack (erinomainen Will Arnett) – hevonen. Hän on myös entinen suosittu komediatähti ja viinaan ja naisiin menevä seurapiirihai. Mutta maine, sen hän on menettänyt. Näyttelijänuraakin pitäisi yrittää luoda uudestaan. Mukavuudenhaluiselta hevoselta se ei kuitenkaan onnistu helposti. Gin maistuu liikaa ja bändärit on liian helppo kaataa sänkyyn.

BoJack Horseman on hauska ja nokkela, mutta niin ovat lähes kaikki uudet tilannekomediat. BoJackin erityisyys on siinä, että se on samaan aikaan todella surumielinen sarja. Entisen hevostähden tragikoomiselle elämälle on helppo nauraa, mutta se kertoo julkisuuden kiroista ja maineesta sellaisia asioita, jotka eivät ole pelkästään huvittavia. Väkinäisesti juhlivaa hevosta käy lähinnä sääliksi.  Näyttelijöistä kertovia sarjoja on paljon, mutta BoJack on tällä hetkellä ehkä paras. Tunnelmaltaan se muistuttaa paljon Louie-sarjaa.

Sarja on myös todella hyvin piirretty ja animoitu. Vuosi sitten alkanut ensimmäinen kausi oli epätasainen, mutta nyt Netflixistä löytyvä toinen kausi on terävämpi, hauskempi ja synkempi.

Mutta miksi kyseessä on animaatio ja miksi monet hahmot ovat eläimiä? En minä tiedä. Tuntuu, että metaforat on tarkoituksella jätetty ilmaan. Se on toissijaista. Siinä, että hevonen näyttelee kuuluisaa Secretariat-laukkahevosta, ei ole mitään ihmeellistä.