Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

True Detective – floppi vai helmi?

Blogit Lähetyssaarnaaja 23.6.2015 19:37
Ilkka Pernu
Ilkka Pernu - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Tammikuussa 2014 sain katsottavaksi HBO:n True Detectiven ensimmäisen tuotantokauden ensimmäiset jaksot. En odottanut mitään ihmeellistä. Tummasävyisistä etsiväsarjoista ei sinänsä ollut pulaa eikä tuolloin hiipuneiden elokuvatähtien Matthew McConaugheyn ja Woody Harrelsonin läsnäolo sarjassa ollut laadun tae. Mutta kulman takaa tultiin ja kovaa. True Detective oli viime vuoden paras sarja. Se voitti viisi Emmy-palkintoa ja lukuisia muita palkintoja.

Mikä True Detectivestä sitten teki niin hyvän? Syitä on monia. Se toi tv-etsivät uuteen aikaan ilman, että olisi unohtanut lajityypin perinteet. Päinvastoin: sarjan luoja Nic Pizzolatto leikitteli etsiväsarjojen kliseillä taitavasti. Harrelsonin näyttelemän etsivä Marty Hartin ja McConaugheyn näyttelemän Rust Cohlen hahmojen välinen kollegiaalinen suhde toi mieleen lukuisat epäsuhdat poliisiaisaparit (muun muassa Konnankoukkuja kahdelle, Miami Vice ja Tappava ase -elokuvat.) True Detective ei ainoastaan toistanut vanhoja trooppeja, vaan sarja käytti hyväkseen katsojan odotuksia.