Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Televisio elää lopun aikoja

Blogit Lähetyssaarnaaja 4.6.2015 19:26
Ilkka Pernu
Ilkka Pernu - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Mistä televisiovuosi 2015 tullaan muistamaan (siis sen lisäksi, että esimmäistä kertaa TIS on korvannut BB:n tavoitelluimpana nimen etuliitteenä)?

Televisiosarjojen lopuista. Niistä on tänä vuonna tullut nyt keskeisiä oleellisia. Näin väittää Butler Universityn viestintätieteiden dekaani Gary Edgerton, joka on kirjoittanut tusinan verran kirjoja televisiosta ja elokuvista, muun muassa oman teoksen Sopranos-sarjasta.

On verrattain uusi ilmiö, että sarjojen viimeisistä jaksoista on tullut tärkeitä, ja syy on Edgertonin mukaan laatutelevision nousussa. Tänä vuonna päättyy monta laatusarja: muun muassa Mad Men, Justified, Parks and Recreation ja Boardwalk Empire. Jokaisen loppua on pedattu pitkään. Ennen kaikkea: loppu ei ole niissä yhdentekevä. Päinvastoin, se ratkaisee lopullisesti, jääkö sarja elämään.
Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kukaan ei välittänyt televisiosarjojen lopuista vielä 1990-luvulla.