Televisio elää lopun aikoja

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Mistä televisiovuosi 2015 tullaan muistamaan (siis sen lisäksi, että esimmäistä kertaa TIS on korvannut BB:n tavoitelluimpana nimen etuliitteenä)?

Televisiosarjojen lopuista. Niistä on tänä vuonna tullut nyt keskeisiä oleellisia. Näin väittää Butler Universityn viestintätieteiden dekaani Gary Edgerton, joka on kirjoittanut tusinan verran kirjoja televisiosta ja elokuvista, muun muassa oman teoksen Sopranos-sarjasta.

On verrattain uusi ilmiö, että sarjojen viimeisistä jaksoista on tullut tärkeitä, ja syy on Edgertonin mukaan laatutelevision nousussa. Tänä vuonna päättyy monta laatusarja: muun muassa Mad Men, Justified, Parks and Recreation ja Boardwalk Empire. Jokaisen loppua on pedattu pitkään. Ennen kaikkea: loppu ei ole niissä yhdentekevä. Päinvastoin, se ratkaisee lopullisesti, jääkö sarja elämään.
Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kukaan ei välittänyt televisiosarjojen lopuista vielä 1990-luvulla.

Sarjoja ei ajateltu draamallisina kokonaisuuksina, vaan niitä pidettiin elossa niin kauan kuin kiinnostusta riitti. Kun katsojaluvut lähtivät syöksyyn, sarjat paketoitiin nopeasti kasaan. Viimeiset jaksot olivat välttämättömiä pahoja, kun juonenpätkiä ei voinut jättää ihan ilmaankaan. Nykyään jo sarjaa luodessa suunnitellaan, miten se päättyy. Sarjan päätös on jossain määrin jo sisäänkirjoitettu hahmoihin. Niillä on selvä kehityskaari.

Yksi syy on televisiokatsomisen muutoksessa.