Kulttisarja Gilmoren tytöt tekee paluun – tai jotain

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Jos pitäisi valita 2000-luvun epätodennäköisin menestyssarja, Gilmoren tytöt olisi kultakannassa kiinni. Vuosituhannen vaihteessa alkanutta romanttissävytteistä draamaa tehtiin seitsemän kautta ja yli 150 jaksoa. Vaikka monien sarjan fanien mielestä se lässähti lopussa, kun sarjan luoja Amy Sherman-Palladino lähti tiimistä, on Gilmoren tytöt yhä 2000-luvun kiinnostavimpia kokonaisuuksia ja lajissaan ehdottomasti paras.

Gilmoren tytöt on pinnallisesti perinteinen viaton ja amerikkalaisia perhearvoja vahvistava romcom, mutta pinnan alla kulkee epäsovinnaisempia ja – anteeksi elitismi – älykkäämpiä virtoja. Kalashnikov-tahtinen dialogi, indiebänditrivialla päteminen ja pop-kulttuuriviittaukset eivät kuitenkaan karkottanut suurta yleisöä. Mutta samalla se saavutti myös muita yleisöjä – ja vääjämättä myös kulttimaineen. Jotain suosiosta kertoo se, että Buzzfeed-sivustolla on oma osionsa Gilmoren tyttöjä käsitteleville jutuille.

Itse löysin sarjan jostain syystä vasta sen loputtua – keväällä 2008. Kun Gilmoren tyttöjä oli aiemmin nähnyt sattumalta televisiosta, se oli vaikuttanut halvalta Seitsemäs taivas -perhesarjan kopiolta. Enpä tiennyt, että kyseessä olisi samanlainen valepuku kuin Rooman seriffillä.

Nyt olen kahlannut sarjan läpi kahdesti ja viimeistään ensi vuonna aloitan kolmannen läpikäynnin. (Haaveilen GT-maratonista, jossa katsotaan neloskausi ja syödään Gilmore-henkisesti älyttömästi ruokaa ja herkkuja sekä juodaan pannukaupalla kahvia.)

Nyt sarjan ympärillä kohisee. Sarjassa Luke Danesia näytellyt Scott Patterson raotti salaisuuden verhoa Gilmoren tyttöjä käsittelevässä podcastissa. Hän kertoi, että jotain on tapahtumassa.

Ainakin jotain puheita ja neuvotteluita. Ehkä lisää jaksoja. Ja että hän on mukana, jos jotain tapahtuu. Kovin mystistä ja epämääräistä. Huffington Postille Patterson sanoi, että tulossa voi olla jopa Gilmoren tytöt -elokuva.

Toivotaan parasta tai pelätään pahinta.

Kaikki selviää epäilemättä kesäkuun alussa, kun Texasissa pidettävän ATX Television Festivalin päättäjäispäivänä järjestetään kunnianhimoinen ”Gilmore Girls reunion panel”, jossa sarjan tekijöitä kerääntyy ”vielä kerran” puhumaan rakkaasta sarjasta. Mukana on lähes kaikki keskeiset näyttelijät ja tekijät: Sherman-Palladinon lisäksi mukana on muun muassa Lorelai (Lauren Graham), Rory (Alexis Bledel) ja Emily (Kelly Bishop).

Yksi asia kuitenkin mietityttää: miten he voivat tehdä sen – mitä ikinä se onkaan – ilman Richard Gilmorea? Häntä näytellyt Edward Herrman kuoli uudenvuoden aattona viime vuonna.