Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Kulttisarja Gilmoren tytöt tekee paluun – tai jotain

Blogit Lähetyssaarnaaja 25.5.2015 23:47
Ilkka Pernu
Ilkka Pernu - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Jos pitäisi valita 2000-luvun epätodennäköisin menestyssarja, Gilmoren tytöt olisi kultakannassa kiinni. Vuosituhannen vaihteessa alkanutta romanttissävytteistä draamaa tehtiin seitsemän kautta ja yli 150 jaksoa. Vaikka monien sarjan fanien mielestä se lässähti lopussa, kun sarjan luoja Amy Sherman-Palladino lähti tiimistä, on Gilmoren tytöt yhä 2000-luvun kiinnostavimpia kokonaisuuksia ja lajissaan ehdottomasti paras.

Gilmoren tytöt on pinnallisesti perinteinen viaton ja amerikkalaisia perhearvoja vahvistava romcom, mutta pinnan alla kulkee epäsovinnaisempia ja – anteeksi elitismi – älykkäämpiä virtoja. Kalashnikov-tahtinen dialogi, indiebänditrivialla päteminen ja pop-kulttuuriviittaukset eivät kuitenkaan karkottanut suurta yleisöä. Mutta samalla se saavutti myös muita yleisöjä – ja vääjämättä myös kulttimaineen. Jotain suosiosta kertoo se, että Buzzfeed-sivustolla on oma osionsa Gilmoren tyttöjä käsitteleville jutuille.