Kulttisarja Gilmoren tytöt tekee paluun – tai jotain

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Jos pitäisi valita 2000-luvun epätodennäköisin menestyssarja, Gilmoren tytöt olisi kultakannassa kiinni. Vuosituhannen vaihteessa alkanutta romanttissävytteistä draamaa tehtiin seitsemän kautta ja yli 150 jaksoa. Vaikka monien sarjan fanien mielestä se lässähti lopussa, kun sarjan luoja Amy Sherman-Palladino lähti tiimistä, on Gilmoren tytöt yhä 2000-luvun kiinnostavimpia kokonaisuuksia ja lajissaan ehdottomasti paras.

Gilmoren tytöt on pinnallisesti perinteinen viaton ja amerikkalaisia perhearvoja vahvistava romcom, mutta pinnan alla kulkee epäsovinnaisempia ja – anteeksi elitismi – älykkäämpiä virtoja. Kalashnikov-tahtinen dialogi, indiebänditrivialla päteminen ja pop-kulttuuriviittaukset eivät kuitenkaan karkottanut suurta yleisöä. Mutta samalla se saavutti myös muita yleisöjä – ja vääjämättä myös kulttimaineen. Jotain suosiosta kertoo se, että Buzzfeed-sivustolla on oma osionsa Gilmoren tyttöjä käsitteleville jutuille.

Itse löysin sarjan jostain syystä vasta sen loputtua – keväällä 2008. Kun Gilmoren tyttöjä oli aiemmin nähnyt sattumalta televisiosta, se oli vaikuttanut halvalta Seitsemäs taivas -perhesarjan kopiolta. Enpä tiennyt, että kyseessä olisi samanlainen valepuku kuin Rooman seriffillä.

Nyt olen kahlannut sarjan läpi kahdesti ja viimeistään ensi vuonna aloitan kolmannen läpikäynnin. (Haaveilen GT-maratonista, jossa katsotaan neloskausi ja syödään Gilmore-henkisesti älyttömästi ruokaa ja herkkuja sekä juodaan pannukaupalla kahvia.)

Nyt sarjan ympärillä kohisee. Sarjassa Luke Danesia näytellyt Scott Patterson raotti salaisuuden verhoa Gilmoren tyttöjä käsittelevässä podcastissa. Hän kertoi, että jotain on tapahtumassa.