Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Simpsonit menetti äänensä

Blogit Lähetyssaarnaaja 15.5.2015 13:13
Ilkka Pernu
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Jos sarjan näyttelijä jättää roolihahmon, tekijöillä on kaksi vaihtoehtoa – A) joko kirjoittaa hahmo sarjasta ulos tai B) korvata näyttelijä toisella. Entä jos näyttelijä on esittänyt kymmeniä hahmoja? Mitä sitten tehdään?

Tällaisen kinkkisen pulman edessä ovat Simpsonit-animaatiosarjan tekijät. Yksi sen keskeisistä ääninäyttelijöistä Harry Shearer ilmoitti tällä viikolla Twitterissä, ettei hän jatka sarjassa. Shearer on ollut mukana Simpsonien alusta, vuodesta 1989, lähtien ja antanut äänensä lukuisille tärkeille hahmoille, muun muassa Simpsonit-perheen uskisnaapurille Ned Flandersille, rehtori Skinnerille, uutisankkuri Kent Brockmanille, tohtori Hibbertille ja Springfieldin ydinvoimalan omistajalle Montgomery Burnsille.

Miten animaatiohahmot, joiden sielusta noin 78 prosenttia on ääninäyttelijän luomaa, voivat enää jatkaa eloaan?

Shearer kertoi lähdön syyksi, että hän ei olisi enää saanut tehdä samalla muita projekteja. Sarjan showrunnerin Al Jeanin mukaan tällaista kieltoa ei ole. Shearer olisi saanut tehdä Simpsonien ohella muutakin – aivan kuten aiemmin. Samanlaista 14 miljoonan dollarin kaksivuotissopimusta tarjottiin tiettävästi myös muille sarjan ääninäyttelijöille.

Sherarin kieltäytyminen tuli yllätyksenä sarjan tekijöille, olihan hän ollut suvereenisti mukana ihka ensimmäisestä jaksosta lähtien ja voittanut äänirooleistaan Emmyn vuonna 2014. Lähtö 26 vuoden ja noin 600 jakson jälkeen on monille šokki. Toukokuun alussa Simpsonit uusittiin kahdella kaudella. Sarjan tekijät ovat jo sanoneet, että Shearerin esittämiä hahmoja ei tapeta. Uusien äänien etsiminen on jo aloitettu.

Itse olen sitä mieltä, että parhaan teränsä menettänyt Simpsonit olisi pitänyt kuopata jo yli 10 vuotta sitten. Silti keskeisen näyttelijän lähteminen jättää ison loven. On vaikea kuvitella Ned Flandersin Okilly-dokilly-fraasia muiden kuin Shearerin intonaatiolla tai tohtori Hibbertiä ilman kikatusta. (Kotimaisessa Pasila-animaatiossa Kyösti Pöysti -hahmon näyttelijä vaihtui Jani Volasesta Tero Koposeen, ja samalla hahmo laimeni.) Kuitenkin Simpsonien hahmogalleria on niin laaja, että tekijät eivät ole pulassa – ja oikeastaan pieni uudistuminen tekisi vain hyvää.

Tilanne on erikoinen, jonka taustalla varmasti on muutakin (kaunoja, henkilökemioita, rahariitoja tmv.) kuin mitä julkisuuteen on tullut. Ääninäyttelijäduuni on koomikolle ”perusduunia”, josta ei saa helposti kiitosta ja huomiota. Työ on yksitoikkoista studiossa istumista ja äänen vääntelyä. Näyttelijäkin on kasvoton. Ehkä yli 70-vuotias Shearer vain kyllästyi ja halusi lähteä näyttävästi.

”Godspeed lil’ doodle”, kuten Ned Flanders sanoisi.