Pahat pojat

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

The Hollywood Reporter uutisoi eilen, että kaksi suomalaista näyttelijää esiintyy Vikings-sarjan (suomeksi Viikingit) tulevalla neljännellä tuotantokaudella. Kyseiset suomalaisnäyttelijät ovat Peter Franzén ja Jasper Pääkkönen, jotka molemmat ovat viime vuosina luoneet uraa Jenkeissä. (Franzénilla se alkoi reilu 10 vuotta sitten ruumiin näyttelemisenä CSI: Miamissa. Pääkkönen on viime aikoina keskittynyt lohilobbaukseen.)

The Hollywood Reporterin mukaan Franzen näyttelee ensi vuonna alkavissa jaksoissa Norjan ensimmäistä kuningasta Harald Kaunotukkaa – Ragnarin potentiaalista vihollista – ja Pääkkönen Haraldin pikkuveljeä Halfdania. Sarjan näkökulmasta he ovat pahiksia. Uutinen on ilahduttava, koska kyseessä ei ole mitkään joutavat yhden repliikin roolit, ja Vikings on oikeasti onnistunut sarja lajissaan, vaikka sitä ei meillä tunneta kovin hyvin. Sitä on Suomessa esittänyt Sub ja HBO Nordic -maksukanava.

Vikings on yhdysvaltalaisen History-kaapelikanavan lippulaiva, verinen draamasarja, joka perustuu Pohjoismaiden ja Euroopan historiaan 800-luvulla. Kanavan fiktiivisiä sarjoja yhdistää vahva historiatietoisuus; Vikings seuraa todellisen viikinkihallitsijan Ragnar ”Karvakinttu” Lodbrokin elämää ilmeisesti suht uskollisesti.

Sarja alkoi vuonna 2013, jolloin jokainen tuotantoyhtiö puski pihalle ”historiallisen ja näyttävän draaman” – Game of Thronesin suosion vanavedessä. Ylituotanto aiheutti ähkyn eikä viikingeistäkään jaksanut heti innostua. Onneksi sarjalle on annettu aikaa ja tilaa kehittyä. Nyt se on timantti. Siihen vain pitää suhtautuu oikealla tavalla.

Siinä missä Vikingsin luojan Michael Hirstin edellisessä historiallisessa draamasarjassa The Tudorsissa keskityttiin juonittelemaan makuukamareissa, tässä draamassa neuvottelut käydään usvaisilla nummilla. Vääräuskoisia tapetaan antaumuksella. Veri turskahtelee ikävännäköisesti. Sarja on häpeilemättömän testosteroninhajuinen ja ryppyotsainen. Hipsterinnäköiset viikinkiseksuaalit tuijottavat toisiaan tuimasti – onhan siinä jotain hellyttävää!