Kauniit ja rohkeat on vihdoin oikeasti rohkea

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Suomessakin aikoinaan miljoonayleisön saanut saippuasarja Kauniit ja rohkeat on uudistunut viime aikoina yllättävällä ja positiivisella tavalla.

Maaliskuussa yksi sarjan hahmoista (Karla Mosleyn näyttelemä malli Maya Avant ) paljastui transsukupuoliseksi. Tällä viikolla kerrottiin, että sarjaan on palkattu transsukupuolinen näyttelijä. Sukupuolensa naisesta mieheksi korjannut ja sukupuolen moninaisuudesta luennoivat Scott Turner Schofield esiintyy sarjassa Yhdysvalloissa viikon päästä (Suomessa aikaisintaan syksyllä).

Miksi tämä on uutinen?

Vaikka saippuasarjojen maailmassa melkein mikä tahansa juonenkäänne tuntuu olevan mahdollinen, on se silti todella konservatiivinen lajityyppi. On harhaa, että Kauniissa ja rohkeissa voisi tapahtua mitä tahansa. Äidit ja isät ja siskot ja veljet voivat kyllä naida toisiaan ristiin, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat ovat olleet silti tabu. Saippuaoopperat käsittelevät moraalikysymyksiä, ja lajityypin historiassa muut kuin heterot ovat edustaneet lähinnä pervoa uhkaa.

Kauniiden ja rohkeiden tuottaja Brad Bell perusteli The Wrapin haastattelussa maaliskuussa päätöstä nostaa transihmiset näkyväksi: “I think it’s time that we become more colorblind, gender-blind, religious-blind.”