Blogit

Televisio elää uutta kultakauttaan. Ilkka Pernu kirjoittaa siitä.

Tv-käsikirjoittaja, älä raiskaa

Blogit Lähetyssaarnaaja 12.4.2015 17:27
Ilkka Pernu
Ilkka Pernu - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Mitä yhteistä on seuraavilla tv-sarjojen keskeisillä naishahmoilla? Mellie Grant (Scandal), Elizabeth Jennings (The Americans), Cersei Lannister (Game of Thrones), Anna Bates (Downton Abbey), Joan Holloway (Mad Men), Claire Underwood (House of Cards), Madison Montgomery (American Horror Story), Robin Griffin (Top of the Lake) ja Kimmy Schmidt (Unbreakable Kimmy Schmidt).

Heidät kaikki on raiskattu.

Seksuaalinen väkivalta tuntuu nykyisin häiritsevän yleiseltä amerikkalaisessa tv-draamassa. Ja nyt ei puhuta oikeus- ja rikossarjoista, joissa puidaan myös seksuaalirikoksia. Kaikki esimerkit edustavat niin sanottua laatudraamaa (ja Netflixin tuore alkuperäissarja Unbreakable Kimmy Schmidt laatukomediaa). Erityistä on myös se, että väkivaltaa kokevat hahmot ovat sarjoissa keskeisiä henkilöitä, ei litteitä, yksiulotteisia sivuhahmoja.