Mad Men aloitti laatudraaman aikakauden – ja myös päätti sen

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

”What if there was a place where you could go where there was no TV, and you could break bread, and whoever you were sitting with, was family.” – Elisabeth Mossin esittämä Peggy Olson Mad Men -sarjan Waterloo-jaksossa.

Olen valvonut monta yötä miettien, kuinka aloittaisin Lähetyssaarnaaja-blogini. Kävin läpi monia hyviä vaihtoehtoja, mutta lopulta tajusin, että en antaisi itselleni anteeksi, ellen kirjoita Mad Men -sarjasta, jonka ilosanomaa olen julistanut ystävilleni kuin uskoon hurahtanut vanha kaveri. (Lempiharrastukseni on Mad Men -aiheisten gif-animaatioiden jakaminen sosiaalisessa mediassa.) Karu totuus on, että sarja on suurin syy, miksi nykyään rakastan ja arvostan 2000-luvun televisiota.

Mad Menistä on hyvä aloittaa siksikin, että se kertoo myös television historiasta. Niille, jotka eivät tunne sarjaa, tässä teille armottoman lyhyt ja anteeksiantamaton esittely: Mad Men on amerikkalainen AMC-kaapelikanavalla vuonna 2007 käynnistynyt draamasarja, joka kertoo 1960-luvulla Manhattanilla työskentelevistä mainosmiehistä ja -naisesta (kyllä vain, yksikössä, koska sarja jäljittelee todellisuutta ja on siksi todella sovinistinen).

Sarjan päähenkilö on karismaattinen ja manipuloiva copywriter Don Draper. Hän on tyypillinen antisankari ja arkkityyppinen ”vaikea mies” -hahmo, josta on tullut 2000-luvun television vakiosankari (esimerkiksi House of Cardsin Frank Underwood ja Breaking Badin Walter White.) Hahmoja yhdistää se, että heitä kaikkia tekisi mieli samaan aikaan lyödä päähän ja halata. Don Draperin kanssa on turvallista vajota pimeyteen. (Yksi osoitus Mad Menin tekijöiden neroudesta oli malttaa olla antamatta ainuttakaan roolia tähtinäyttelijöille. Mysteeri-Draperin rooli meni entuudestaan tuntemattomalle Jon Hammille.)

Väitän, että Mad Men on vaikuttanut nykytelevisioon enemmän kuin mikään muu yksittäinen sarja. Esimerkiksi Netflixin sisältöjohtaja Ted Sarandos on sanonut, että Mad Men oli syy, miksi Netflix alkoi tuottaa omaa laadukasta draamasisältöä.