Blogit

Todellisuudesta tarinoin.

Pohjois-Korean ja Uudenmaan rajoilla

Blogit Kyrö 17.4.2020 11:13
Tuomas Kyrö
Tuomas Kyrö - avatar
Kirjoittaja on kirjailija.

Varusmies pysäytti minut Orimattilan ja Mäntsälän eli Päijät-Hämeen ja Uudenmaan rajalla. Poliisi tarkisti lupalapun ja toivotti hyvää matkaa. Muistin vierailun Korean niemimaalla. Vuoret, joet ja meret ovat luonnollisia raja-alueita. Sotien ja muiden kriisien seurauksena poliitikot ja kenraalit vetävät viivotinrajoja.

Vuonna 1953 Korean sodan jälkeen Pohjois- ja Etelä-Korean välille miinoitettiin 250 kilometriä pitkä ja neljä kilometriä leveä vyöhyke, joka jakaa Korean niemimaan kahtia. On arvioitu, että molemmin puolin löytyy miljoona miinaa.

Kävin demarkaatiolinjalla ensimmäisen kerran vuonna 2006. Kiikareilla sai katsoa pohjoiseen, jossa näkyi kyllä luontoa, muttei ihmisiä. Lintuja tarkasti vartioitu raja ei kiinnostanut. Silloin elettiin toivekkaampia aikoja, vierailimme upouudella rautatieasemalla, jolla oli tarkoitus aloittaa niin yksityinen kuin kaupallinen liikennöinti "very soon".