Koronan opit - Kaikkien yhteistä kriisiaikaa

Kriisi koskee kaikkia, kriisi tarvitsee kaikkia. Yksi ratkaisu on kansalaispalvelus.

Profiilikuva
Blogit Kyrö
Kirjoittaja on kirjailija.

Tarvitaan 3-12 kuukautta kestävä kansalaispalvelus, jonka läpikäyneistä syntyvä reservi on kutsuttavissa palvelukseen koko loppuelämänsä ajan. Tulkoon tulva, kyberhyökkäys, pommitus, ulkoavaruuden asukkien ryhmämajoitus, rajavalvonta, vanhusten hoiva ja huolto, tuntematon virus, niin poikas, tyttös ja muu valveil´ on.

Suoritin varusmiespalveluksen Parolannummella saapumiserässä I/1996. Aloitin kranaatinheitinkomppaniassa, josta siirryin keuhkojen- ja mielenahdistusdiagnooseilla Huoltokomppaniaan. Opin paljon taitoja, jotka nyt tulevat käyttöön.

Jonossa ja rivissä matka viereiseen ihmisapinaan mitataan suoristetulla käsivarrella. Muutoinkin sosiaalisen etäisyyden pitämisen taidot kasvoivat. Näy juuri sen verran, ettei kukaan huomaa piilottelua. Pysy pisaraetäisyyden ulkopuolella.

Alokasajan jälkeen jatkoin Varusmiesten autohuoltolan päivystäjänä. Eli luin tyhjässä huoltolassa uskontotieteen ja historian pääsykoekirjoja sekä Erotiikan maailmoja. Maailmankuva kasvoi, yliopistoon en päässyt. Opin hallitsemaan tylsistymistä. Olennaista on tuolla jossain siintävä vapaus. Silloin se tarkoitti viikonloppua ja oluttuoppeja. Nyt sitä hetkeä, kun on lupa tavata niitä ihmisiä, joita haluaa ja pelata koripalloa. Tutuiksi tulivat myös tylsistymisen lieveilmiöt, kuten laiskottelu, viisastelu, jupina ja japatus.      Hoitona käytimme piipussa palavia yrttejä. Sitä en suosittele nyt, koska piipun suussa virukset vasta kiertävätkin. Varusmiespalveluksen loppumetreillä katosin kolmeksi päiväksi Kööpenhaminaan, mutta sitä älkää yrittäkö.

Panssarimies Kyrön seikkailut puolustusvoimissa valmistivat nykyiseen työhöni. Ihmislaboratorio- olosuhteet tuottivat kirjallista materiaalia. Armeija mahdollisti taantumisen päiväkodin ja asemasotavaiheen puoliväliin, ilman pakkopäiväunia ja kuolemanpelkoa. Yleishyödyllisiä oppeja en saanut. Osaan purkaa ja kasata rynnäkkökiväärin, mutta virukseen on vaikea osua. Tiedän että sadeviitalla voi suojautua ydinlaskeumalta ja petaan punkkani todella tiukaksi.