Blogit

Todellisuudesta tarinoin.

Move that shit – Tuotto ja tuho syntyvät liikkeestä

Blogit Kyrö 29.2.2020 22:45
Tuomas Kyrö
Tuomas Kyrö - avatar
Kirjoittaja on kirjailija.

Luukuttaja puhui 7. Avenuen ja 44. kadun liikennevaloissa taloille ja taivaalle, sitten minulle. Kuljimme muutaman korttelin rinnakkain ja sain lyhyen oppitunnin. "You got to move that shit... all the time... move that shit... move, move, move". Luukuttaja kertoi, että kauppaa ei synny, jos ihmiset vain istuvat pöytiensä takana odottamassa asiakkaita, kuten noissa Manhattanin pilvenpiirtäjissä tehdään. Pitää liikkua ja liikuttaa. Puhetta, tavaraa ja ihmisiä. Kaikki syntyy liikkeestä.

Juuri nyt luukuttajalla ei ollut vakituista osoitetta, mutta mies ei nähnyt esteitä menestymiselleen. Hän jätti puhelimen kuulokkeet katukauppiaalle ja sai setelin sekä uudet kuulokket, joita hän lähti viemään seuraavaan paikkaan. Liike ei pysähtynyt. Kiitin luukuttajaa talous- ja ihmistieteen opinnoista ja jatkoin matkaani.

Tulin juutalaisen perinteen museolle. Pihassa oli junavaunu, jolla oli liikutettu ihmisiä keskitysleirille. Se oli tuotu Puolasta New Yorkiin, ettemme unohtaisi. Museon sisällä kuljin vainottujen matkan Euroopan eri kaupungeista kohti joukkotuhoa. Natsit testasivat prosessiaan ensin kehitysvammaisilla lapsilla ja kehittivät hulluuden huippuunsa Auschwitzissä. Eichmann ja muut projektinvalvojat eivät mielestään kuljettaneet ihmisiä vaan hallinnoivat prosessia.