Move that shit - Tuotto ja tuho syntyvät liikkeestä

Ihmisten liikkeestä syntyy hyvää ja pahaa. Mutta se ei pysähdy.

Profiilikuva
Blogit Kyrö
Kirjoittaja on kirjailija.

Luukuttaja puhui 7. Avenuen ja 44. kadun liikennevaloissa taloille ja taivaalle, sitten minulle. Kuljimme muutaman korttelin rinnakkain ja sain lyhyen oppitunnin. ”You got to move that shit… all the time… move that shit… move, move, move”. Luukuttaja kertoi, että kauppaa ei synny, jos ihmiset vain istuvat pöytiensä takana odottamassa asiakkaita, kuten noissa Manhattanin pilvenpiirtäjissä tehdään. Pitää liikkua ja liikuttaa. Puhetta, tavaraa ja ihmisiä. Kaikki syntyy liikkeestä.

Juuri nyt luukuttajalla ei ollut vakituista osoitetta, mutta mies ei nähnyt esteitä menestymiselleen. Hän jätti puhelimen kuulokkeet katukauppiaalle ja sai setelin sekä uudet kuulokket, joita hän lähti viemään seuraavaan paikkaan. Liike ei pysähtynyt. Kiitin luukuttajaa talous- ja ihmistieteen opinnoista ja jatkoin matkaani.

Tulin juutalaisen perinteen museolle. Pihassa oli junavaunu, jolla oli liikutettu ihmisiä keskitysleirille. Se oli tuotu Puolasta New Yorkiin, ettemme unohtaisi. Museon sisällä kuljin vainottujen matkan Euroopan eri kaupungeista kohti joukkotuhoa. Natsit testasivat prosessiaan ensin kehitysvammaisilla lapsilla ja kehittivät hulluuden huippuunsa Auschwitzissä. Eichmann ja muut projektinvalvojat eivät mielestään kuljettaneet ihmisiä vaan hallinnoivat prosessia.

Lasikaapissa oli lapselle kuulunut kenkä, jonka sisällä oli sukka. Matkatavaroita, jotka oli kerätty pois ja sanottu, että saatte omaisuutenne syöpäläissuihkun jälkeen takaisin. Me tiedämme mikä se suihku oli. Pieni mekko, kyniä, kynttelikköjä. Sitten kuvasarja leirin vartijoista ja johtajista, vapaa-ajallaan, rentoina, nauravaisina. Heidän jälkeensä kattila, jossa keitettiin vangeille vesisoppaa, jossa oli ehkäpä mätä turnipsin kanta. Järjetöntä, teollista tuhoamista.

Ostin kadulta hotdogin. Jäi syömättä.