Oppimisen ylistys - Brechtiä Trumpille

Kirjailija luottaa tietoon ja toivoo, että presidentitkin luottaisivat.

Profiilikuva
Blogit Kyrö
Kirjoittaja on kirjailija.

Sanomalehdessä on tiedepalsta, johon lapset lähettävät kysymyksiä ja tieteentekijät vastaavat. Viime viikolla viikolla Sini kysyi: ”Miksi vasenkätisiä on vähemmän?” ja akatemiaprofessori Eero vastasi kattavasti, mutta myönsi, että lopullista vastausta ei ole vielä löydetty.

Yhdysvalloissa puolestaan on presidentti, jolle tiedeyhteisö lähettää tietoa, mutta hän vastaa kuin 3-vuotias lapsi. Vähän aikaa sitten Donald Trump kertoi, ettei ymmärrä tuulta.

Minä en ole koskaan ymmärtänyt sähköä. Siksi en ole pyrkinyt valtioiden tai energiayritysten johtoon. Lapsena luulin, että tuuli syntyy puiden heilumisesta. Ja siitä, että mörrimöykyt puhaltavat hönkäyksiä pössytellessään korpikuusen kannon alla.

Yhdysvaltain presidentin möläytykset ja valheet muussaavat politiikasta viihdettä. Niiltä ei odoteta totuuspohjaa, ei logiikkaa. Jos Barack Obama, Mauno Koivisto tai Vigdís Finnbogadóttir olisivat päästäneet samanlaisia aivopieruja, seuraavissa vaaleissa olisi tullut turpaan. Tutkivat journalistit olisivat vihjanneet alkavasta muistisairaudesa. Jos Leonid Bresnev olisi sanonut, ettei ymmärrä tuulta, kremlologit olisivat löytäneet siitä viittauksen Miyamoto Musashin miekkailu- ja taistelutaitostrategiaa käsittelevään 1600-luvun kirjaan Maa, vesi, tuli, tuuli ja tyhjyys. Kaikkien taktiikoiden tarkoitus on vihollisen kukistaminen. Siksikö ukko höpäjää tuulesta?

Toki virkistävää, kun poliitikko myöntää tietämättömyytensä. Jos Adolf Hitler olisi todennut, ettei tiedä perinnöllisyystieteestä, uskonnoista, talous- ja suurvaltapolitiikasta mitään, olisi säästytty paljolta. Kuten surkealta esikoisteokselta Taisteluni, sen jälkeen maailmanpalolta.