Kestävä menneisyys - Miten sinne pääsee?

Profiilikuva
Blogit Kyrö
Kirjoittaja on kirjailija.

Tänä kesänä en lentänyt Thaimaahan. Niin kuin en ole koskaan ennenkään lentänyt. Lomamatka suuntautui Tunturi-Lappiin. Menomatka autolla, paluu auto-junalla. Valintaa voisi perustella ilmastotekona, mutta syy oli mukavuudenhalu. Vihaan lentämistä, kuumuutta ja eksoottisia tauteja. Pidän hitaista siirtymistä, vesisateesta ja poronkäristyksestä.

Harrastin samaa jo silloin, kun 1200 kilometrin automatka tarkoitti epäekologista junttiutta. Noin kymmenen vuotta sitten, kun lennot Australiaan, Tiibetiin tai Peruun olivat osoitus avarakatseisuudesta. Olin yrittänyt pysyä maailmassa kiinni kirjojen, elokuvien, Tintti-sarjakuvien ja Maailman nähtävyydet -kirjasarjan kautta. Olinpa ehtinyt muutaman ulkolaisen tavatakin.

Keskellä apokalypsia, jossa sekä lentomatkailu, ihmiskunta että maapallo loppuvat, pohdin isovanhempieni sukupolvea. Kuinka kauas on tilattava paluulippu, että elää kestävästi. Montako kertaa he kävivät ulkomailla? Montako kertaa vieraassa kaupungissa? Oliko heillä autoa? Joutuivatko pohtimaan muovinkulutusta ja rakentamisen päästöjä?

He pääsivät ulkoilmaleirille vuonna 1918. Ulkomaanmatkan tarjosi valtio vuosina 1939-1945. Viisi kasvisruokapäivää viikossa. Perunaa. Lanttua ja perunaa. Paistettua perunaa. Paistettua lanttua ja perunaa. Jos halusi lihaa, se piti kasvattaa ja lahdata itse. Omaan possuun syntyi erilainen suhde kuin hunajamarinoituihin kanasuikaleisiin. He pesivät jukurttipurkit, joita käytettiin vuosia uudelleen juomamukeina tai marjanpoimimisastioina. Rikkoutunut radio korjattiin ja jos sitä ei saatu kuntoon, se vietiin vintille odottamaan uudelleensyntymää. Hampaita ei korjattu, ne vedettiin suusta.

Remontoin kesämökkiä, joka on rakennettu vuonna 1949. Kun mökistä purettiin vuosikymmenten kerrokset, vastaan tuli puuta, nauloja, sahanpurua ja sammalta. Muovia ei esiintynyt. Kun vanha oli purettu, remontti jatkui sähkötyökaluilla, torx-ruuveilla, pikasementillä ja mikroaterioilla. Rakenteisiin ei laitettu muovia, mutta kaikki on pakattu muoviin. Ruuvit ja pitsat. Mikään ei kestä, aina on helpompaa ostaa uusi kuin korjata vanha. Vintiltä löytynyt rikkinäinen radio jää sisustuselementiksi. Musiikki kuunnellaan suoratoistona matkakaiuttimesta.