Blogit

Todellisuudesta tarinoin.

Kestävä menneisyys – Miten sinne pääsee?

Blogit Kyrö 31.8.2019 21:37
Tuomas Kyrö
Tuomas Kyrö - avatar
Kirjoittaja on kirjailija.

Tänä kesänä en lentänyt Thaimaahan. Niin kuin en ole koskaan ennenkään lentänyt. Lomamatka suuntautui Tunturi-Lappiin. Menomatka autolla, paluu auto-junalla. Valintaa voisi perustella ilmastotekona, mutta syy oli mukavuudenhalu. Vihaan lentämistä, kuumuutta ja eksoottisia tauteja. Pidän hitaista siirtymistä, vesisateesta ja poronkäristyksestä.

Harrastin samaa jo silloin, kun 1200 kilometrin automatka tarkoitti epäekologista junttiutta. Noin kymmenen vuotta sitten, kun lennot Australiaan, Tiibetiin tai Peruun olivat osoitus avarakatseisuudesta. Olin yrittänyt pysyä maailmassa kiinni kirjojen, elokuvien, Tintti-sarjakuvien ja Maailman nähtävyydet -kirjasarjan kautta. Olinpa ehtinyt muutaman ulkolaisen tavatakin.

Keskellä apokalypsia, jossa sekä lentomatkailu, ihmiskunta että maapallo loppuvat, pohdin isovanhempieni sukupolvea. Kuinka kauas on tilattava paluulippu, että elää kestävästi. Montako kertaa he kävivät ulkomailla? Montako kertaa vieraassa kaupungissa? Oliko heillä autoa? Joutuivatko pohtimaan muovinkulutusta ja rakentamisen päästöjä?