Juhannusmuistio - Opas suomalaisiin perinteisiin

Suomi tuli metsästä eilen. Siksi palaamme sinne juhannuksena.

Profiilikuva
Blogit Kyrö
Kirjoittaja on kirjailija.

Suomeen suuntautuva turismi kasvaa jatkuvasti. Kesämökkejä vuokrataan välityspalveluiden kautta ja on tärkeää ohjeistaa vieraista kulttuureista saapuvia maamme erityispiirteistä. Omalle kesämökilleni olen laminoinut seuraavat ohjeet.

1. Me suomalaiset vetäydymme metsään, koska tulimme sieltä eilen. Ruotsalaisiin verrattuna meissä on monen kuukauden ero. Vanhempamme olivat mäkitupalaisia ja lapsia myytiin huutolaisiksi. Silti kaipaamme keskikesän yöttomiksi öiksi takaisin alkuperäiseen olomuotoomme. Älkää kuitenkaan suunnatko kirvestä veli veljeä vastaan.

2. Koska öinen aurinko ei meille riitä, poltamme kokossa kaiken henkilöautoa pienemmän. Vielä 1970-luvulla poltettiin myös se auto, mutta ympäristötietoisuuden kasvaessa ajamme ne metsään ruostumaan.

3. Juhannustaiat ovat vanha suomalainen perinne. Niillä on tähdätty ennustuksiin tulevasta, erityisesti naimaonnen suhteen – onhan juhannus hedelmällisyyden juhla. Laita juhannusyönä nukkumaan mennessä kukkia tyynyn alle, niin aviopuoliso ilmaantuu sinulle unessa. Toinen suosittu taika on mouruta rannassa ja huutaa perinteisiä suomalaisia naimaloitsuja, kuten: ”Mää en kelepaa kellekkään” tai ”Jos et sää suostu mulle, mää tapan itteni!” tai ”Marjatta/Kalevi! Mää tarvitten sua mun elämään!”

4. Koska metsissämme on kovasti vähän puuta, kaadamme nuoria koivuja ja asettelemme ne talon etuoville. Niitä kutsutaan juhannuskoivuiksi. Älä kuitenkaan hakkaa puita naapurin tontilta, koska hän saattaa hakata sinut ja asetella talon etuoville.