Sweet Sperm Alabama – Kuka omistaa elämän

Kuka määrää elämästä. Mistä elämä alkaa. Sattumaako kaikki?

Profiilikuva
Blogit Kyrö
Kirjoittaja on kirjailija.

Alabaman aikuiset miehet kielsivät abortin, koska elämä on pyhä. Kun se samainen elämä syntyy trailerikodin eteisessä teiniäidin synnytyskanavasta, pyhä elämä muuttuu rikostilastoksi. Edessä on oppimishäiriöitä, katuväkivaltaa, opiaatteja, huoltamoryöstö ja henkirikos. Elämä päättyy 25-vuotiaana kuolemantuomioon. Pappi siunaa, viimeisellä aterialla triplajuustohampurilainen, pyhä elämä joutaa mennä. Sosioekonominen lähtötilanne varmisti lopputuloksen.

Abortin kieltäminen on helppo tapa torpata yhteiskunnan huonoimmassa asemassa eläviltä mahdollisuus sosiaaliseen nousuun. Tai mihinkään. Väitetään että suojellaan elämää, oikeasti tuhotaan elämiä. Muutamaa vuotta myöhemmin tilanne olisi voinut olla toinen: raskaus toivottu, lapsi rakastettu, sisaruksia maltillinen määrä, kaikille ruokaa ja kengät. Nyt köyhät pysyvät yhä köyhempinä, eivätkä hypi Alabaman aikuisten miesten silmille, eivät pääse kouluun, eivät äänestä. Jatkavat lisääntymistään. Saman tarinan löytää lukemalla vaikkapa Suomen historiaa 1800-luvulta.

Lisääntymisen pyhistely on tekopyhyyttä ja älyllistä epärehellisyyttä. Miksi vasta sikiötä suojellaan? Miksei samaa kantaa oteta siemennesteeseen, jossa jo uiskentelee eläviä siittiöitä? Kuinka moni nero on päätynyt läiskäksi talouspaperille, kondomiin, selkään, pakaroille, reisille, kylpyammeen veteen, silmäripsille, lakanoille, housuihin. Eikö niillä olisi oikeus elää? Mikseivät kaikki siittiöt saa kiinnittyä munasoluun ja kehittyä keskimääräiseksi kansalaiseksi, joka tekee räiskäleitä ja yhdyssanavirheitä? Millä oikeudella miehet ruikkivat elämännestettä ilman rajoituksia? Eikö jokainen mälli ole pyhä? Miksi miehet saavat tehdä kehollaan mitä haluavat?

Eräs teatterihenkilö kirjoitti kerran, että hänen elämänsä alkoi kusen ja paskan välistä. Sinne se myös päätyy. Me emme edes halua tietää kaikkia niitä tapoja joilla sukulinjamme on jatkunut ja pois häipynyt. Millaisin keinoin ja motiivein esi-isät ovat pysyneet hengissä.

On käyty ulko- ja sisällissotia, on otettu väkisin, on naitu vääriä ihmisiä, välillä sukulaisia, tehty lehtolapsia, kaduttu raskauksia, surmattu lapsia vahingossa ja tahallaan. Jokainen meistä on lukemattomien sattumien summa, ihme, olemassaolon ironiaa. Sata vuotta sitten minä olisin ollut jo kolmesti kuollut. Astmaan, kurkkupaiseeseen, vallankumoukseen.