Vuonna kolmekymmentäviisi - Paluu menneisyyteen

Kyrö nykyaikaa ja huomista etsimässä. Kuinka vuonna kolmekymmentäviisi tulisi elää?

Profiilikuva
Blogit Kyrö
Kirjoittaja on kirjailija.

Yksityisiä polttomoottoriajoneuvoja ei ole. Niillä tehdään yleisiä kuljetuksia, armeijalla ja pelastuslaitoksella on rajoitettu määrä kulkuneuvoja hätätilanteita varten. Vain välttämättömimmät matkat tehdään. Turismia on vähän, lentomatkustaminen mitätöntä.

Talot lämpiävät uusiutuvalla energialla ja huonelämpö pidetään alhaisena, koska muiden lämmönlähteiden saatavuus on epävarmaa. Keinomateriaalien sijaan käytetään nahkaa ja villaa. Paikkaaminen ja parsiminen pidentävät vaatteiden käyttöikää, uusia ostetaan vain pakon edessä. Kun omaisuutta on vähän, sen arvo on omistajalle aina korkea. Mitään ei heitetä pois.

Lajittelun ja jätehuollon sijaan kaikelle löytyy paikka arjen kierrossa. Muovia ei tunneta. Ruoka pakataan paperiin ja kestoastioihin.

Lähi- ja kausiruoka ovat itsestäänselvyys. Metsät ovat suurin luonnonvara, jota riittää metsäteollisuuden tarpeisiin ja siitä saadaan vientituloja. Työnteko tapahtuu lähellä asuinpaikkaa, liike ulkomaille on maltillista, vaikka jonkinlaista liikettä esiintyykin ideologisista ja taloudellisista syistä.

Viikossa on viisi kasvispäivää, yksi kalapäivä ja yksi lihapäivä. Riista haetaan metsästä ja lähivesistöistä. Lähellä tuotettu, ovelta ovelle myyty. Ei haaskata, perkeistä liemi, sian vatsalaukusta pata. Tuontiruoka on harvain herkku ja kaupunkilaisen paras varmuusvarasto on maalaisserkku. Kausijuurekset ovat ruokavalion kulmakivi: punajuuri, lanttu, peruna. Sitä syödään mitä maa antaa ja sitä mikä säilyy suolassa, sokerissa ja etikassa.