Kuka kukin on - Kimi Räikkönen kustantaa laatukirjallisuutta

Omituiset yhdistelmät tuottavat omituisia lopputuloksia. Formuloissa ja kirjallisuudessa.

Profiilikuva
Blogit Kyrö
Kirjoittaja on kirjailija.

Keväällä 2010 työstettiin erään viiltävän välityön kantta. Graafikko Mika Tuominen oli keksinyt, että kirjan päähenkilöllä voisi olla karvalakki. Minä olin kirjoittaessani kuvitelllut papalle lippalakin. Sain nähtäväksi luonnoksen, joka oli heti selvä. Karvalakki, ruutupaita, rumahko vihreä taustaväri.

Lopullista kantta varten tarvittiin oikea karvalakki. Ongelma oli, että keväällä sellaista ei pikaisesti löytynyt.

”Ai karvalakki? Minulla on, odottakaa hetki”, kuului ääni Bulevardilla sijainneen kustantamon käytävältä. Intonaatio oli tuttu, vaikka en ollut koskaan tavannut puhujaa. Hän oli Peter von Bagh, joka oli viereisessä huoneessa tapaamassa kustannustoimittajaansa.

Vartin kuluttua von Bagh palasi, mukanaan lakki, joka näkyy ensimmäisen Mielensäpahoittaja-kirjan kannessa.

Epätieteellisen teorian mukaan kaikki maailman ihmiset ovat kuuden henkilön kautta toisiinsa yhteydessä. Parhaiten tämä tunnetaan John Guaren näytelmästä Six Degrees of Separation. Minä tunnen jonkun, joka tuntee jonkun, joka tuntee jonkun ja niin edelleen. Teoriaa vapaasti tulkiten minun ja Adolf Hitlerin välillä on yksi ihminen.