Pako pakosta - Marraskuu ajaa Malediiveille tai pullolle

Raskas työ vaatii raskasta lepoa. Mitä pakenemme, kun ostamme lentolipun, elokuvalipun tai pullon viiniä?

Profiilikuva
Blogit Kyrö
Kirjoittaja on kirjailija.

Tupakointi on muuttunut välttämättömyydestä halveksittavaksi vain muutamassa vuosikymmenessä. Vielä jatkosodassa valtio jakoi korpisotureille päiväannokset savukkeita, koska se kohotti taistelumoraalia ja jaksamista. Tänään tupruttelua suitsitaan laein, verotuksella ja sosiaalisella eristämisellä. Ihmiskunta on itseään korjaava organismi. Ilmastoahdistuskin saattaa aiheuttaa keuhko- ja hiilidioksidiahtauman pysäyttävän korjausliikkeen.

Ronja Salmi kirjoitti Helsingin Sanomien kolumnissaan tarvitsevansa säännöllisiä lomamatkoja aurinkoisemmille leveyspiireille pysyäkseen marraskuussa järjissään. Matkojen rahallisen hinnan lisäksi oli huono omatunto ja suuri hiilijalanjälki: ”(…) jos luovun lentämisestä, luovun myös systeemistäni. Jos luovun systeemistä, päästän irti tarinasta, jonka olen itselleni sepittänyt”. Kolumnisti kirjoitti myös: ”(…) singahdan trooppisiin lämpötiloihin käristämään itseäni, ottamaan selfieitä meriveden kähertämistä hiuksistani, tekemään ei-mitään”.

Jokainen sukupolvi kääntää halunsa tarpeeksi ja huvinsa tarinaksi. Oma ikäluokkani pakeni perjantaiseen omenaviinipulloon tai kahdeksaan keskiolueen. Minun tarinassani marraskuun kestää, jos vetää pari kertaa hyvässä seurassa pään tyhjäksi. Singahdan kahteen promilleen käristämään itseäni, kuuntelemaan Rammsteinia ja tekemään seuraavana päivänä ei-mitään.

Lomalla haemme lapsenkaltaista vapautta ja alkutilaa. Aikuinen pakenee pakkoja, jotka ovat yhtä lailla luomamme tarina. Teemoina ankara työnteko, unelmiin uskominen, lopussa odottava palkinto. Entisinä aikoina taivaspaikka, nyt lomapaikka, mutta lupa pulloon tai Malediiveille irtoaa vasta luterilaisen raadannan jälkeen.

Raskas työ vaatii raskasta lepoa, joka olisi hoidettavissa omassa sängyssä. Mutta levon tarpeeseen voi myydä vaikka mitä, jonka me kuluttajat koemme välttämättömyydeksi. Pikavippejä, elämäntapaoppaita, kasvohoidoitoja, nukkebordellia, lomaosakkeita, laillista ja laitonta päihdekauppaa. Halvin ratkaisu olisi pitkä kävely pimenevässä ja kylmässä metsässä. Voi myös lojua sohvalla ja toljottaa napaansa.