Tuomaksen ilmestys - Ilmastonmuutos vaatii liikekannallepanon

Ilmastonmuutos on seurausta siitä, että ihminen uhrasi fossiiliset polttoainevarannot omaksi edukseen. Nyt uhrivalmiutta kaivataan ihmiseltä.

Profiilikuva
Blogit Kyrö
Kirjoittaja on kirjailija.

Esihistoriassa sedimentin alle hautautui kasveja ja meren eliöitä, jotta me saamme nyt kulkea kumipyörillä ja asua keskuslämmitetyissä päällekkäistaloissa. Öljy on uhri. Öljy on omena, josta ihmiskunta haukkasi. Paratiisista ilmestyskirjaan on matkaa vain muutama kiertoliittymä.

Suurimmalla osalla ihmiskuntaa ei ole mistä luopua, jotta minulla olisi täällä moraalisesti ja fyysisesti mukavampi olla. Minäkö menen kertomaan, että kuulkaas nyt herra ja rouva kiinalainen, tulin syöneeksi brasialialaista sisäfilettä sinunkin puolestasi. Ajoin japanilaisilla ja ruotsalaisilla autoilla ja haaveilin amerikkalaisesta. Kessuttelin, niin että keuhkot meni. Tein avokadopastaa, koska se oli nettihitti. Sijoitin rahastoihin, joiden sijoituskohteista en tiedä mitään. Ostin lapsityövoimalla tehtyjä vaatteita, kun halvalla sain. Lämmitin öljyllä, sähköllä ja kaikella mitä yhtiöt tarjosivat. Lensin Teneriffalle, koska talvi on kovin alakuloinen vuodenaika. Sori siitä, hei.

Jo ensimmmäissä kertomuksissa ihminen maksaa ahneudestaan ja ylpeydestään. Mesotaan ja mässätään, kunnes edessä on peili ja tuho. Näkikö noiden tarinoiden käsikirjoittajarinki 3000 vuotta sitten tulevaisuuteen? Ei, vaan itseensä ja naapuriin. Myyttimme ovat viettimme. Haluamme jatkaa geenejämme ja helpottaa tulevien polvien elämää, että me voisimme jatkua heissä. Se vaatii paljon energiaa.

Dna:ta emme saa uudelleen kirjoitettua, olisiko uusi luomiskertomus mahdollinen? Miten kääntää ikiaikainen ajatusmaailma? Luopumisen olisi tunnuttava samalta kuin saamisen. Nälän yltäkylläisyydeltä, taistelun levolta. Se, että kahvia tai suklaata ei saa ja lentäminen on lailla kiellettyä, ovat ihanimpia ihmiskunnalle tapahtuneita asioita. Hävitessäsi voitat. Tavallinen riittää.

Saimme itsemme uskomaan sellaisiin käsitteisiin kuin jumala, raha, rakkaus, lomaltapaluuraha ja kilometrikorvaukset. Miksemme pystyisi kääntämään ajatteluamme ihan mihin vain?