Jalat maassa yksityiskoneessa – Hotakainen avaa Räikkösen moottorin

Hiljainen vahva tyyppi formula-autossa. Hotakainen mahtuu samaan autoon Räikkösen kanssa.

Profiilikuva
Blogit Kyrö
Kirjoittaja on kirjailija.

Urheilukirjojen tyyppivikoja ovat fanitus, sensaatiohakuisuus ja ylipitkät tapahtumainkuvaukset. Jos tekijä tuntee kohteensa liian hyvin ja on raivoisan innostununut tämän urheilulajista, mennään suu edellä poikittaiseen mailaan tai kolmosvaihteella metsään.

Lukija haluaa tietää sen, mitä hän ei tiedä. Maailmanmestarin maailmanmestaruus on vähemmän kiinnostavaa kuin se, että maailmanmestari kuuntelee Irwiniä ja rakastaa lapsia.

Tekijä on nähnyt formulakisoista vilauksen Pakilan Teboililla, ei kokonaista kisaviikonloppua Hungaroringilla ja siksi Tuntematon Räikkönen   -kirjan näkökulma on raikas.

Kimi Räikkönen tahtoo tehdä työtään, ei selittää työstään. Mennä verstaalle, suorittaa päivän askareet ja palata kotiin perheensä luo. Ei pääse, edessä on mikrofoneja, sponsorivelvotteita ja keinotekoinen maailma. Media on kuin tämän kesän ampiaiset. Aina silmässä, huulessa tai oluttölkissä. Hän on aina halunnut tehdä juuri tuota työtä, mutta ei koskaan oheistoimintaa. Nuorempana hän halusi palata duunista kavareiden luokse karaokebaariin. Ne kaverit ovat yhä samat kuin nuoruudessa ja jos uusia tulee, heidän on ansaittava luottamus heti.

Työ tekee meille roolin. Sitä roolia media repii, analysoi, silittää ja syyttää. Viisas mies, kuten Kimi Räikkönen, jättää roolivaatteet hyeenoille, jotka luulevat että sisällä on ihminen. Ei ole, hän on jo taivaalla matkalla Vantaalle, koska Sale on yhdeksään auki.