Blogit

Todellisuudesta tarinoin.

Yössä soi hanuri ja viuhuu nyrkki – Juhannus erään talon näkökulmasta

Blogit Kyrö 21.6.2018 13:15
Tuomas Kyrö
Tuomas Kyrö - avatar
Kirjoittaja on kirjailija.

Suomi on täynnä rintamamiestaloja, joiden pihat täyttyvät enää kerran vuodessa.

Pätkäisten töiden, melatoniinin ja yhteishuoltajuuden uuvuttamat freelancerit saapuvat yhteiskäyttöautolla pihaan. Takaluukusta puretaan pienpanimo-oluita ja broileri- ja soijanakkeja. Kuskin paikalta pihaan astuu korkeasti koulutettu, 39-vuotias ensisynnyttäjä ja hänen vierestään vuorotteluvapaalla oleva miesoletettu. Ainoa lapsi on unohtunut kaupunkiin.

Kun rintamiestalo 70 vuotta sitten rakennettiin, juhannuskokolle kerääntyi talkooporukka. Kranaattikauhusta kärsinyt Arska ja kranaattikauhuinen hevonen Jarska. Sota-arpiaan esittelevä Könönen ja taloon muuttava pariskunta Pertti ja Martta. Heidän kolme lastaan juoksevat jaloissa, metsässä ja rakennusmateriaaleissa. Vanhin poika tietää jo, että talon yläpohjan puruihin on piilotettu Suomi-konepistooli. Nuotion vieressä kypsyvät katsikalla saadut hauet. Arska osaa syödä niin, että kala menee toisesta suupielestä ja ruodot tulevat toisesta. Pullo on halkopinossa piilossa. Yössä soi hanuri ja viuhuu nyrkki.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu