Blogit

Todellisuudesta tarinoin.

Yössä soi hanuri ja viuhuu nyrkki – Juhannus erään talon näkökulmasta

Blogit Kyrö 21.6.2018 13:15
Tuomas Kyrö
Tuomas Kyrö - avatar
Kirjoittaja on kirjailija.

Suomi on täynnä rintamamiestaloja, joiden pihat täyttyvät enää kerran vuodessa.

Pätkäisten töiden, melatoniinin ja yhteishuoltajuuden uuvuttamat freelancerit saapuvat yhteiskäyttöautolla pihaan. Takaluukusta puretaan pienpanimo-oluita ja broileri- ja soijanakkeja. Kuskin paikalta pihaan astuu korkeasti koulutettu, 39-vuotias ensisynnyttäjä ja hänen vierestään vuorotteluvapaalla oleva miesoletettu. Ainoa lapsi on unohtunut kaupunkiin.

Kun rintamiestalo 70 vuotta sitten rakennettiin, juhannuskokolle kerääntyi talkooporukka. Kranaattikauhusta kärsinyt Arska ja kranaattikauhuinen hevonen Jarska. Sota-arpiaan esittelevä Könönen ja taloon muuttava pariskunta Pertti ja Martta. Heidän kolme lastaan juoksevat jaloissa, metsässä ja rakennusmateriaaleissa. Vanhin poika tietää jo, että talon yläpohjan puruihin on piilotettu Suomi-konepistooli. Nuotion vieressä kypsyvät katsikalla saadut hauet. Arska osaa syödä niin, että kala menee toisesta suupielestä ja ruodot tulevat toisesta. Pullo on halkopinossa piilossa. Yössä soi hanuri ja viuhuu nyrkki.