Blogit

Todellisuudesta tarinoin.

Kenellä on isoin – Ydinsodan pelko ennen ja nyt

Blogit Kyrö 30.3.2018 16:16
Tuomas Kyrö
Tuomas Kyrö - avatar
Kirjoittaja on kirjailija.

Pelkäsin lapsena yhtä Pasia ja ydinsotaa. Neuvostoliittoa johtivat Kremlin muurilla huojuvat dementikot. Koko maan ainoa toimiva kone oli jääkiekkomaajoukkue, punakone. Silti maa brändäsi itsensä rauhantahtoiseksi valtioksi, joka vähän vain varustautui neutronipommeilla Yhdysvaltojen aggressiota vastaan.

Koulunpihalla puhuttiin, että Neuvostoliiton ampumat ydinkärjet tuhottaisiin Suomen yläpuolella. Myös Yhdysvaltojen ampumat ydinkärjet tuhottaisiin Suomen päällä. Selviytyä voisi kerrostalon kellarissa, jos mukana olisi riittävästi säilykkeitä ja patteriradio.

Pelko oli aitoa ja lopullista. Tiesin mitä oli tapahtunut Hiroshimassa ja Nagasakissa. Meistä jäisi vain varjo asfalttiin, joka sekin kiehuisi pois.

Rauhanmarssilta sai ilmapallon ja pinssin. Tärkeintä oli käristemakkara. Sillä houkuteltiin 1980-luvun lapset marsseille, Valma-tädin hautajaisiin ja hammaslääkäriin. Jotain tärkeää kuitenkin yritettiin maailmalle inistä. Että meitä muurahaisia täällä vähän ärsyttää kun te ukot pelailette pelejänne, panoksena ihmiskunta.