Maailman parhaat valittajat – Suomalaisen onnellisuuden perusteet

Suomi pärjäsi YK:n onnellisuustutkimuksessa. Kaiken takana on valittamisenvapaus.

Profiilikuva
Blogit Kyrö
Kirjoittaja on kirjailija.

Suomi on maailman onnellisin maa, kertoi YK:n tutkimus. Oppositio antoi nopeasti välikysymyksensä. Eikö siellä YK:ssa ymmärretä kuinka kylmää, pimeää, ahdasmielistä, suvaitsematonta, patriarkaalista, piimäistä, väkivaltaista, leipäjonoista, keskinkertaista, sydän- ja verisuonitautista ja sotesekavaa täällä on.

Tutkimuksen aiheuttamat vastalauseet ovat tutkimustuloksen tausta. Saamme kiittää onnellisuudestamme tasa-arvoista koulutusta, neuvolalaitosta, terveydenhuoltoa, sisua, ahkeruutta, tasaista mielenlaatua ja korruptoimattomuutta, mutta ilman tyytymättömyyttä ne eivät riitä. Kuten Teemu Selänne on sanonut, tyytyväisyys tappaa kehityksen.

Kuluneen vuoden aikana olen keskustellut italialaisten, saksalaisten ja eteläkorelaisten kanssa peruskoululaitoksestamme. Jokainen ihmetteli kuinka PISA-tulokset voivat olla niin hyviä, vaikka opetus ei perustu pakkoon, ulkoaopetteluun eikä piiskaan. Italialainen ihaili lapsentahtisuutta. Korealainen siedettävän mittaisia koulupäiviä. Saksalainen hämmästeli turvallisuutta. Lapset voivat tehdä koulumatkansa ilman saattajia. Puhumattakaan ilmaisesta kouluruoasta ja työstään pitävistä opettajista. Sitten on se luonto ja puhdas vesi.

Mitä vastasin? Tietenkin, että ei ruoka nyt niin hyvää ole. Että minulla oli vastenmielinen opettaja ala-asteella. Että oppilaiden erityiskykyjä ja -kyvyttömyyksiä voisi ymmärtää vielä paremmin. Turvallisuus, noh, monta kertaa päivässä joku ajaa päin punaisia. Eteläkorealainen puisteli päätään ja vaikeni kohteliaasti. Italialainen suuttui, etten arvosta sitä mitä meillä on. Saksalainen tuhisi. Jäin miettimään omaa asennettani.

Lava-auton perässä kokonaista sikaa grillaava Pohjois-Amerikan punaniska kutsuu maataan maailman parhaaksi, koska ei muusta tiedä. Hänen mielestään aseenkanto-oikeus edustaa vapautta ja kaikille tasa-arvoinen terveydenhuolto taas sosialismia. Venäjällä kannattaa keksiä ja käynnistää konflikteja, uhkailla ydinaseilla ja myrkyttää ihmisiä. Venäjä on kuitenkin Venäjä. Suuri, mahtava, lyyrinen. Mikään ei toimi mutta kaikki järjestyy. Italialaisen mielestä juuri oman kylän tomaatti ja oman mummon tomaattikastike on parasta, koska niin sanoivat jo etruskit, vaikka himosivat hampurilaisateriaa.