Blogit

Todellisuudesta tarinoin.

Maailman parhaat valittajat – Suomalaisen onnellisuuden perusteet

Blogit Kyrö 16.3.2018 15:16
Tuomas Kyrö
Tuomas Kyrö - avatar
Kirjoittaja on kirjailija.

Suomi on maailman onnellisin maa, kertoi YK:n tutkimus. Oppositio antoi nopeasti välikysymyksensä. Eikö siellä YK:ssa ymmärretä kuinka kylmää, pimeää, ahdasmielistä, suvaitsematonta, patriarkaalista, piimäistä, väkivaltaista, leipäjonoista, keskinkertaista, sydän- ja verisuonitautista ja sotesekavaa täällä on.

Tutkimuksen aiheuttamat vastalauseet ovat tutkimustuloksen tausta. Saamme kiittää onnellisuudestamme tasa-arvoista koulutusta, neuvolalaitosta, terveydenhuoltoa, sisua, ahkeruutta, tasaista mielenlaatua ja korruptoimattomuutta, mutta ilman tyytymättömyyttä ne eivät riitä. Kuten Teemu Selänne on sanonut, tyytyväisyys tappaa kehityksen.

Kuluneen vuoden aikana olen keskustellut italialaisten, saksalaisten ja eteläkorelaisten kanssa peruskoululaitoksestamme. Jokainen ihmetteli kuinka PISA-tulokset voivat olla niin hyviä, vaikka opetus ei perustu pakkoon, ulkoaopetteluun eikä piiskaan. Italialainen ihaili lapsentahtisuutta. Korealainen siedettävän mittaisia koulupäiviä. Saksalainen hämmästeli turvallisuutta. Lapset voivat tehdä koulumatkansa ilman saattajia. Puhumattakaan ilmaisesta kouluruoasta ja työstään pitävistä opettajista. Sitten on se luonto ja puhdas vesi.